A magyar párt a sajtó célkeresztjében

2006. 09. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali Pravda azt állítja kommentárában, hogy „az extremizmus elleni nyilatkozat, amelyet a parlamentben a Magyar Koalíció Pártja erőltetett, eleve téves kezdeményezés volt”, sőt – állítja a cikk szerzője – negatív következményei vannak. „Olyan benyomás keletkezett, hogy a dél-szlovákiai magyar kisebbség veszélyben van, s hogy a szlovákiai probléma speciális figyelmet igényel. S ez nem igaz!”
A szemleíró szerint „az embernek nem kell politikai géniusznak lennie ahhoz, hogy megértse, a nyilatkozat tisztán magyar játék. A koalíciós pártok csak azért támogatták, mert külföldi megítélésük nem jó, ezért húzták be fülüket.” A szemleíró azzal vádolja Bugár Bélát és a magyarországi politikai köröket, hogy közösen találták ki a „szlovák problémát”, és közösen igyekeznek azt ébren tartani mind az Európa Tanácsban, mind az Európai Unióban és a NATO-ban.
A szerző „paradoxnak” ítéli meg a helyzetet, mert az extremizmus elleni harc helyett egy egészen mást hozott előtérbe, nevezetesen „az összpontosított magyar nyomást Szlovákiára”.
A Pravda megszólaltatja Peter Zelenák történészt is, aki tíz éven át volt a szlovák–magyar történészek vegyes bizottságának társelnöke. Zelenák szerint nem sok értelme van a tervezett szlovák–magyar történelmi megbékélési nyilatkozatnak, mert „semmilyen politikai deklaráció nem lehet záróvonala a múltnak, a közös történelmi kapcsolatokat nem lehet a nullánál kezdeni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.