Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kineveztek-matolcsy-gyorgyot-az-mnb-elnokeve-4104095/

Kinevezték Matolcsy Györgyöt az MNB elnökévé

Áder János kinevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé Matolcsy Györgyöt.

Áder János erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett átiratát az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén ismertették. A köztársasági elnök levelében tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-ai, vasárnapi hatállyal megszűnt, és a hétfői nappal – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – kinevezte őt az MNB elnökévé.

Az Országgyűlés délután megválasztotta Pleschinger Gyulát a monetáris tanács tagjává.

„Döntöttem, Matolcsy György lesz a jegybankelnök. Ez a legkevésbé kockázatos döntés. Nem először jelöltem ki jegybankelnököt. Arra jutottam, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező személyt kell kinevezni” – jelentette ki a miniszterelnök a rádióban március első napján. Matolcsy 2010. május 29-től töltötte be a nemzetgazdasági tárca vezetői posztját.

Jelölése az MNB élére sem a hazai és külföldi szakértőket, sem a külföldi sajtót nem érte váratlanul. Ugyanakkor nem jött be egyes balliberális sajtóorgánumok és elemzők riogatása Matolcsy kinevezésével kapcsolatban: a forint a bejelentés után erősödni kezdett. Matolcsy bizottsági meghallgatásán leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank új vezetése mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait. A parlament gazdasági bizottsága támogatta Matolcsy kinevezését.

A politikus még gazdasági miniszterként a Heti Válaszban azt írta, 2013 elején lezárul egy korszak a magyar gazdaságpolitikában. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: mára a kormány bizonyította gazdaságpolitikája helyességét, több országról ugyanis a közeljövőben fog kiderülni, hogy nem képes a 3 százalék alatti deficit tartására és az államadósság csökkentésére, miközben Magyarország feljebb lépett ebből az állandó pénzügyi fenyegetés alatt álló csoportból.

Ismert, Varga Mihály egykori tárca nélküli miniszter kerülhet Matolcsy György helyére a Nemzetgazdasági Minisztériumban, miután 12 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett támogatta kinevezését a parlament foglalkoztatási bizottsági meghallgatásán a testület.

Támogatják Matolcsy György kinevezését
Megvan Orbán alelnökjelöltje

Beintett a forint a kényszeres huhogóknak
Ezt várják Matolcsytól Londonban

Nem meglepő Matolcsy jelölése

Matolcsy György életútja
Ezt hozhatja az új jegybankelnök

Simor András bizonyítványa
Együttműködő, a törvényeket betartó jegybank kell

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …