Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 25., csütörtök, Géza napja
HÍR TV – CSÖRTENiedermüller, az elefánt a porcelánboltban.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/nem-sertene-jogot-a-vasfuggony-4036103/

Nem sértene jogot a vasfüggöny

A kormánypárti politikusok által meglebegtetett visszafordítás ellentétes lehet több olyan egyezménnyel, amelyet hazánk aláírt.

Könnyen az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt találhatja magát Magyarország, ha az Országgyűlés megszavaz egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi a migránsok automatikus visszatoloncolását valamelyik – Rogán Antal szavaival élve – biztonságos tranzitországba – válaszolta lapunk kérdésére Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász hangsúlyozta: a hazánk által aláírt menekültügyi egyezmények jellemzően alapelvként rögzítik az egyedi elbírálás kötelezőségét, tehát minden menekültkérő helyzetét külön-külön meg kell vizsgálni, méghozzá ott, ahol a kérelmét benyújtotta.

Ez óriási terhet róhat az uniós határállamokra. A szakértő megjegyezte, a Brüsszel által fölvetett kvótarendszer éppen azt célozza, hogy a jövőben a tagországok arányosan viseljék a menekültügyi eljárások anyagi és adminisztrációs terheit. – Ennek természetes velejárója a bevándorlók „szétosztása”, amivel egyébként a jelen helyzetben nem járnánk rosszul, hosszú távon pedig arra ösztönözne mindenkit, hogy közös erővel és az eddiginél erélyesebben lépjenek fel az illegális migráció ellen, hiszen annak negatív következményei alól már senki sem tudná kivonni magát – fejtette ki Lattmann Tamás.

A szakértő beszélt a schengeni határra telepített kerítés ötletéről is. Mindenekelőtt emlékeztetett: Magyarország kötelessége az uniós határ védelme, ennek mikéntje azonban nincs meghatározva, így a sajtóban vasfüggönyként emlegetett határzárral valószínűleg nem sértenénk jogot. Egy ilyen beruházás azonban rendkívül költséges, Szerbia uniós csatlakozása esetén pedig az egészet el kéne bontani. Ráadásul – fűzte hozzá a nemzetközi jogász – az üzenete sem a legszerencsésebb, hiszen a magyar külpolitika a vajdasági magyarok miatt hosszú ideje töretlenül támogatja a szerb tagságot, egy fal viszont nem feltétlenül a barátság vagy a partnerség szimbóluma.

Két uniós ország már ma is kerítést alkalmaz: Athén még 2012-ben elégelte meg, hogy éjszakánként olykor több száz migráns is átlépte a görög– török határt. A kerítésrendszernek tulajdoníthatóan az érintett szakaszon tizedére csökkent a határsértések száma. A bevándorlók most csónakokkal próbálják megkerülni a görög védművet, lélekvesztőik azonban gyakran elsüllyednek a viharos tengeren. A bolgároknál szintén hatásosnak bizonyult a harminc kilométer hosszú, három méter magas, szögesdróttal megerősített kerítés.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Boross Péter

A baloldal nem tudna kormányozni
A volt miniszterelnök szerint a Fidesz és a KDNP kormányzati szerepkörre érett, nemzeti-keresztény politikai irányultságot képvisel.

Kommunizmus áldozatai

Embertelen eszme, amely fél évszázadra leigázta hazánkat + videó
A kommunizmus egy gyilkos eszme, amely százmillió halálos áldozatot követelt világszerte.

Kiemelt

Gulyás Gergely: Az oltások tömegessé válása segíthet a korlátozások oldásában
Gulyás Gergely elmondta, a konzultáció arról szól, milyen ütemben és fázisokban történjen majd a korlátozások feloldása.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert kimutatta a foga fehérjét
Bevetették a titkos fegyvert.

Poszt-trauma

Puzsér „a mocskos magyar hősökről”
A magyargyűlölő fröcsögés méltatlan egy magyar tollforgatóhoz.

Poszt-trauma

Több jogot a láncos kutyának!
A színes bőrűek felszabadítása és egy újabb amerikai elmebeteg „tudós” javaslata.

Aktuális

Tágas és modern lesz a szeptemberre elkészülő Kanizsa Aréna
Konstruktív légkörben zajlott a Kanizsa Aréna bejárása szerda délután, melyre Balogh László polgármester invitálta a dél-zalai város önkormányzati képviselőit – olvasható a Zala megyei hírportálon a zaol.hu-n.

Fricz Tamás blogja

Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború
A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!