Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-viktor-marhasag-hogy-kilepnenk-az-europai-neppartbol-3891085/

Orbán Viktor: Marhaság, hogy kilépnénk az Európai Néppártból

A kormányfőt a Parlamentben kérdeztük az elmúlt napokban több forrásból is hallott pletykáról.

– Miért tennénk? Marhaság! – így reagált Orbán Viktor a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint tervezi-e, hogy a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot (EPP). A kérdést – többre nem volt időnk – azért tettük fel az ülésterem előtti folyosón a kormányfőnek, mert az elmúlt hetekben több forrásból is hallottunk olyan forgatókönyvekről, amelyek szerint a Fidesz elnöke nem várná meg, hogy az EPP esetleg tagsága felfüggesztéséről, netán kizárásáról döntsön, hanem egy ilyen helyzet fennállása esetén maga lépne ki és csatlakozna a többek között a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosságot is tagjai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához. Az mindenképpen érdekes ugyanakkor, hogy az esetleges kilépésről egy magas rangú kormányzati forrásunk azt mondta, a kormányfő mentalitását ismerve abszolút reális alternatíva, amennyiben az EPP a lex CEU visszavonását akarja elérni, egy másik informátorunk ugyanakkor „válaszra sem méltó őrültségnek” nevezte, amikor szóba hoztuk neki.

Bár – mint a Magyar Nemzet is megírta – a jelek szerint dorgáláson túl komolyabb következményekkel nem kell szembenéznie a miniszerelnöknek az EPP április végi frakcióülésén. Az Európai Bizottság részéről sem várhatóak súlyosabb intézkedések. A CEU ellehetetlenítésére irányuló kormányzati szándékokat látva már több néppárti EP-képviselő is a Fidesz kizárását vetette fel, és maga Manfred Weber frakcióvezető is nyilvánosan bírálta a kormányt. Ráadásul a tervezet körüli nemzetközi politikai botrány a jelek szerint sokat ártott az amúgy sem túl jó magyar–amerikai és magyar–német kétoldalú kapcsolatoknak is.

A Fideszben egyébként nem számolnak a CEU-törvény miatt komolyabb nemzetközi politikai következményekkel. A párt egyik vezető politikusa ezt egyrészt azzal magyarázta lapunk munkatársának, hogy a legfontosabb európai államokban most úgyis választási kampányidőszak van, és sem a német, sem a francia kormánynak, kormánypártoknak nem érdeke, hogy keményen lépjenek fel a magyar kormánnyal szemben, mert „ezzel csak tökéletes igazolását adnák a saját szélsőjobboldali pártjaiknak, hogy az EU valójában egy olyan szervezet, amelyik megrendszabályozza a fősodortól eltérő politikai erőket”.

– Kinek hiányzik, hogy Marine Le Pen vagy Németországban az AfD azzal kampányoljon az EU-val már amúgy is elégedetlen választók felé, hogy tessék, ilyen az, amikor egy kormány szeretné maga alakítani a sorsát, de Brüsszelből nem hagyják neki? – mondta a képviselő.

Másrészt fideszes forrásunk úgy látja, hogy a fentiek mellett bőven vannak, lesznek olyan problémák Európában, amik miatt az EU vezető államainak „kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy a CEU-val foglalkozzon”, itt elsősorban a brit parlamenti választások okozta bizonytalanságra gondolt, valamint a migrációra, ami a képviselő szerint ősztől ismét akut problémává válhat – ő ugyanis úgy jósolja, nagyjából ekkorra éleződhet ki annyira a viszony Törökországgal, hogy Erdogant már ne érdekelje, miben állapodott meg korábban az unióval, és ismét szabad utat adjon az Égei-tengeren keresztül a migrációnak. Ráadásul a Fideszben úgy számolnak, könnyen a jelenleginél is súlyosabbá válhat a helyzet Líbiában, illetve ennek nyomán Olaszországban is.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …