Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/nagyon-nem-akarnak-beszelni-a-letelepedesi-kotvenyekrol-a-fideszesek-3862159/

Nagyon nem akarnak beszélni a letelepedési kötvényekről a fideszesek

Döntött a bíróság: hamarosan megkapjuk az offshore cégekkel kapcsolatos dokumentációkat.

A héten már másodszor foglalkozott volna a letelepedési kötvényprogrammal az Országgyűlés költségvetési bizottsága, de miután a fideszes képviselők nem jelentek meg a testületi ülésen, a bizottság határozatképtelen volt. A Mesterházy Attilának, a költségvetési bizottság szocialista elnökének írt levélből kiderült, hogy a kormánypárti képviselők nem feledékenységből nem vettek részt az ülésen, hanem szándékosan akadályozták meg, hogy a bizottság határozatképes legyen. Pedig Mesterházy éppen a fideszes képviselőkre tekintettel hívta ismét össze a testületet a hétfői sikertelen ülést követően. Akkor Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke olyan módosító indítványt adott be, amely kivette a kötvényprogramot a napirendek közül, és ezt a kormánypárti többség meg is szavazta. Szűcs szerint azért vetették le a napirendről a letelepedési kötvények ügyét, mert nincs elég idő a tárgyalásra. (Az ülés 12.30-kor volt, és 13 órakor kezdődött a parlament plenáris ülése). Mint kiderült, ez hazugság volt, mivel Mesterházy Attila éppen a fideszes képviselők kérésére változtatta meg az eredetileg 11 órakor kezdődő ülés időpontját, sőt Szűcs Lajos napirend-módosítási indítványa már szombaton – az időpont módosítása előtt – megérkezett a bizottsághoz. Mesterházy jövő hét péntekre ismét összehívta a bizottságot, változatlan tartalommal. A napirend szerint egyébként Pintér Sándor belügyminiszternek a „nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerző befektetők, illetve családtagjaik számáról” kellett volna tájékoztatást adnia, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Barcza Györgynek, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatójának a „program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról” kellett volna informálnia a testületet.

Miközben a kormánypártok menekülnek a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos kérdések elől, a bíróságok sokkal határozottabbak. Lapunk a Transparency Internationallel és a Karsai ügyvédi irodával közösen, tavaly indított perben ma másodfokon is nyert az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, miután a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A testületnek tehát ki kell adnia azokat a közérdekű adatokat, amelyek alapján engedélyezték a magáncégek kötvényforgalmazását. Összesen nyolc ilyen, többségében adóparadicsomokban bejegyzett cég kapott kötvényjegyzési engedélyt a bizottságtól. A bíróság ítélete szerint nyilvánosságra kell hozni minden, a letelepedési magyar államkötvények forgalmazására irányuló engedélykérelem során figyelembe vett, bármilyen módon vagy formában rögzített információt (például leiratot, elektronikus levelet, feljegyzést, összefoglalót, határozatot, döntést). Így Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke nem titkolhatja tovább az offshore cégekkel kapcsolatos dokumentumokat.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a kabinet idén március végétől szünetelteti a módosabb bevándorlókat célzó programját. A kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosított a kabinet. A kötvényprogram azonban rengeteg sebből vérzik. A magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …