A közlekedés biztonságát veszélyezteti a matt fényszóró

Az autók fényszórói az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen mentek át, nemcsak a világítástechnikai oldalról, hanem formavilágukban is. Ez elsősorban a műanyag fényszóróüvegeknek köszönhetők.

Forrás: borsonline.hu2020. 08. 15. 20:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnálatos azonban, hogy a modern technológiával együtt új problémák is érkeztek, és ez a hazai öregedő gépkocsiállománynál kifejezetten jól látható: rengeteg olyan autó szaladgál az utakon, amelyek fényszórója mattá vált, a búra fényáteresztő képessége jelentősen romlott, mely ebben a formájában a közlekedés biztonságát nagyban veszélyezteti, ráadásul még az autó megjelenését is erősen rontja.

Jó hír azonban, hogy már van megoldás ezekre a matt felületekre. A baj ezekkel a műanyag búrákkal az, hogy kívülről (illetve egyes típusoknál belülről is) egy UV-védő lakkréteggel vonják be őket, ami idővel a nap, illetve a fényforrások (különösen a xenon izzók) UV-sugárzásának hatására besárgulnak. Azok a búrák, amik belülről is megsárgultak, illetve elkezdtek anyagukban repedezni, gyakorlatilag menthetetlenek.

Évekkel ezelőtt csak szervizekben vállalták a matt fényszórók polírozását, a technológiát féltett kincsként őrizték az ezzel foglalkozó vállalkozások, ma már azonban látszik, az egész sokkal egyszerűbb, mint gondoltuk volna, akár házilag is kivitelezhető, még csak szaktudásra sincsen szükség. Az interneten számtalan módszert lehet találni, videómegosztó oldalakon még bemutatófilmeket is nézegethetünk.

Sokan a fogkrémre esküsznek, és egyéb házilag kikeverhető szerekre, pedig szerencsére erre már semmi szükség. Ke­reskedelmi forgalomban is kapható már egy olyan egységcsomag, mely a fényszóró felújításához minden szükséges anyagot tar­talmaz, néhány ív papír törlőkendővel és egy kis szorgalommal akár tíz perc alatt szinte újjávarázsolható a fényszóró búrája. A rendszer tulajdonképpen a polikarbonát búrák felületének oldhatóságára épül.

Először fontos megtisztítani a búrát alaposan, eh­hez a szett­ben kü­lön­böző, na­gyon finom csiszolópapírok vannak, amelyek a felületi defor­mációkat kisimítják. Négy fo­kozat­ban egyre finomabb csi­szolás­sal a búra felülete simává válik, majd ezt a felületet lehet a speciális oldószeres törlőpapírral áttöröl­ni, ami egy vékony filmként megoldja a búra felszínét, mely utána kristálytiszta módon szilárdul meg ismét. A folyamat befejezése­ként egy vékony rétegben UV-védelmet kell felkenni a kezelt felületre, hogy a restaurálás eredménye ismét évekig megmaradjon.

Persze ez csak azokra a fényszórókra alkalmazhatók, amelyek kívülről mattultak meg, sajnos van néhány olyan típus, amelyeknek a belső tükrös lencséi veszítenek átlátszóságukból, és ezért gyengül a fényszóró teljesítménye, ezek sajnos csak cserével javíthatók. A xenon fényszóróknál fordul még elő, hogy maga a fényforrás gyengül el, és a korábban varázslatos fényt biztosító xenonlámpák szinte csak pislákolnak. Ilyenkor az izzót, vagy annak a nagyfeszültségű trafóját kell cserélni, ezt azonban már érdemes szakértőkre bízni egy szervizben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.