Jogtalan a közbeszerzés elhagyása Lőrincin

A Közbeszerzések Tanácsának (KT) elnöke szerint jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást a Heves megyei Lőrinci önkormányzata több építési beruházás megvalósítása során - tudatta csütörtökön Jánosi Zoltán, a helyi önkormányzat fideszes képviselője.

MNO
2007. 12. 06. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városatya még a nyáron írt levelet a Közbeszerzések Tanács alelnökének, mert úgy ítélte meg, hogy a szocialisták által támogatott polgármester szándékosan kerülte meg a közbeszerzési eljárást a vitatott beruházások esetében. Víg Zoltán polgármester arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy csütörtökön az Állami Számvevőszék azonnali ellenőrzését kérték, annak eldöntésére, hogy valóban jogszabálysértő módon jártak-e el.

Berényi Lajos, a KT elnöke Jánosi Lászlónak írt levelében leszögezi, hogy álláspontjuk szerint az önkormányzat által megrendelt építési beruházásokat egybe kellett volna számolni, ami ily módon meghaladta a 15 millió forintos értéket. Ez esetben pedig kötelező a közbeszerzés. Az önkormányzat viszont – mint azt Víg Zoltán elmondta – az ingatlan-beruházásokat, illetve a közútfelújításokat külön-külön számolta. Ily módon a vitatott fejlesztések értéke egyik esetben sem haladta meg a 15 millió forintot. Éppen az eltérő álláspontok miatt kérték az ÁSZ ellenőrzését – tette hozzá.

Az ügyet bonyolítja, hogy közbeszerzési döntőbizottsági eljárás maximum a szerződéskötéstől számított 90 napon belül kezdeményezhető, márpedig ez az idő már letelt. Ez alól csak az ÁSZ kivétel, amely három éven belül kezdeményezheti az eljárást. Ebben a helyzetben Berényi Lajos a rendelkezésére álló iratokat továbbította az ÁSZ-hoz. A Heves Megyei Főügyészség már korábban nyomozást rendelt el hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt Lőrinci önkormányzatának szerződéskötései ügyében.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.