A koalíció eltussolná az útfelújítási botrányt

Hiába erősítette meg három, egymástól független szakvélemény, hogy a fővárosi önkormányzat útfelújításainál súlyos szabálytalanságok, visszaélések történtek, a várost irányító balliberális többség eddig még csak tárgyalni sem volt hajlandó a csaknem 600 millió forintos elszámolási botrány felelőseinek megtalálására tett ellenzéki javaslatról.

Magyar Nemzet
2008. 01. 03. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg kell találni a budapesti útfelújítások 2006-os állami támogatásainál történt törvénysértések felelőseit, ám a Fővárosi Közgyűlés szocialista–szabad demokrata többsége eltussolta az ősszel kipattant elszámolási botrányt – nyilatkozta Papcsák Ferenc fideszes önkormányzati képviselő, aki frakciótársával, György Istvánnal még januárban feljelentésre készül.

A balliberális koalíció a legutóbbi közgyűlésen még csak napirendre sem tűzte a jobboldal javaslatát egy többpárti vizsgálóbizottság felállításáról. Az asztalról lesöpört előterjesztés szerint a közgyűlés frakciói egy-egy képviselőt delegáltak volna a testületbe, amelynek jelentést kellene tennie a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT) által kiírt 2006-os pályázaton elnyert állami támogatások elszámolásánál feltárt szabálytalanságok felelőseinek megnevezéséről, a szükséges intézkedésekről.

Ismeretes, a KMRFT szervezete, a Pro Régió Ügynökség a 2006-os útfelújítási pályázatok lezárásakor 55 esetben talált eltérést a fővárosi önkormányzat szerződései és a valós teljesítések között, és a központi régió ellenőrzési és monitoringbizottsága szerint Budapest összesen 580 568 439 forint támogatási összeggel nem tud elszámolni, s az előírások szerint az önkormányzattól több mint 460 millió forintnyi állami támogatás visszavonását javasolja. Bár az ügyben az MSZP-s vezetésű régió többször elnapolta a döntést, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesek a belső ellenőrzésekre hivatkozva kérték az ügy „jegelését”, decemberre három vizsgálati anyag így is elkészült.

Szabó Zsolt

(Részletek a Magyar Nemzet 2008. január 3-i számában)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.