Bizonyíték hiányában nem indul eljárás Kármán Irén ellen

Hatóság félrevezetése miatt nem indulhat eljárás Kármán Irén újságíró ellen, mert a Legfőbb Ügyészség határozata szerint az ügyében folytatott nyomozást nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában szüntették meg – monta pénteken Pelle Andrea ügyvéd.

MNO
2008. 02. 29. 17:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi álláspont szerint a személyi szabadság megsértése vonatkozásában Kármán Irén hazudott, a mostani határozat szerint pedig nem állapítható meg az, hogy mi történt – mondta Pelle Andrea, aki azt is közölte: a rendőrségnek így nem áll bizonyíték a rendelkezésére, hogy Kármán Irén ellen eljárást kezdeményezzen hatóság félrevezetése miatt. Ezt a lehetőséget korábban lebegtette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jegyezte meg az ügyvéd.

Mint magyarázta, a korábbi határozat szerint kétséget kizáróan megállapítható az, hogy nem történt bűncselekmény a személyi szabadság megsértése vonatkozásában. A Legfőbb Ügyészség általi változtatás azt jelenti, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A személyi szabadság megsértése arra vonatkozik, hogy az újságíró elmondása szerint Pesterzsébeten egy kocsiba tuszkolták, majd a Duna-parton kilökték. Szerintük ilyen nem történt, és ez adhatott volna alapot arra, hogy Kármán Irén ellen eljárást indítsanak – mondta el Pelle Andrea. Hozzátette: a másik cselekményt, a bántalmazást korábban sem vitatták.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette, hogy részben megváltoztatták a nyomozást megszüntető határozatot, ám ennek részleteiről hétfőre ígért tájékoztatást.

Kármán Irén újságírót – aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott – elmondása szerint tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Augusztus elején a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat. A nyomozást végző NNI július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elhangzott: a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.