Kóka arra gyanakszik, hogy szabálytalanul lett elnök

Kóka János, az SZDSZ elnöke délben kezdődött sajtótájékoztatóján elismerte, a Hír Televízióban és a Magyar Nemzetben bemutatott dokumentumok alapján erős a gyanú arra, hogy voltak szabálytalanságok a tavalyi elnökválasztáson.<br /><br /><strong><a href="/portal/543317" target="_blank">• Az SZDSZ zéró toleranciát alkalmaz saját magával szemben</a></strong>

MNO
2008. 02. 16. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kóka János pártelnök azonban nem a csalás kifejezést használta a történtekre. Nem zárta ki egy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívását sem, amivel egyébként a párt megelőzhetné, hogy a bíróság semmisítse meg a tavalyi elnökválasztás eredményét. Az esetleges rendkívüli küldöttgyűléssel azonban – a jelek szerint – megvárja az SZDSZ vezetése a márciusi népszavazás végeredményét.

Fotó: Burger Zsolt

Kóka János ugyanis bejelentette, a hamis szavazatok kivizsgálására utasította a botrányban érintett Borsod megyei alapszervezetet, amelynek 30 napja van az eljárásra. Rendőrségi feljelentést azonban továbbra se tesznek, noha a fiktív szavazás az okirathamisítás gyanúját veti fel.

A Liberális Gazdasági Tanács üléséről elmondta, hogy ott a népszavazási kampányban feltett három kérdés gazdasági következményeiről esett szó.

Beszámolója szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével, az első nyolc hónap adatai alapján körülbelül évi húszmilliárd forintnyi többletpénzzel jutna kevesebb a kórházaknak és a háziorvosi rendelőknek. Számításaik szerint egyúttal évi 42 milliárd forinttal csökkenne a gyógyszerkassza bevétele.

A tandíj eltörléséről azt mondta, hogy igazán igazságtalan az a rendszer, ahol a diákok egyik fele költségtérítés ellenében tanul, míg a másik fele egyetlen fillért sem áll saját képzése költségeiből. Megjegyezte, hogy a szakértők szerint a 105 ezer forintos tandíjat fizető hallgatók hozzájárulása – a képzés valós költségeit tekintve – átlagosan 28 százalékos.

Újságírói kérdésre elmondta, nem tud arról a szombati napilapos információról, hogy Nagyatádon az ÁNTSZ munkatársai hordták volna szét a párt népszavazási kampányanyagait a helyi háziorvosoknak és az ottani kórház járóbeteg-részlegének.

(mti, hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.