A MÁV Cargo megerősítette, kap kedvezményt a Motim

A Máv Cargo - a miniszterelnök pénteki beszéde nyomán - megerősítette, a Motim Zrt. kap kedvezményt a társaságtól a vasúti szállításra, de szerződésben rögzítetten és éppen annyit, mint amennyit azok a cégek, amelyek hasonló nagyságrendben, feltételekkel, illetve távolságra szállíttatnak velük.

MNO
2008. 04. 07. 15:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc pénteken az érdekeltségébe tartozó Motim Zrt. áramvásárlásáról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: nincs abban semmi szabálytalan, ha a Magyar Villamos Művek Zrt. üzletpolitikai megfontolásból a legnagyobb zsinórfogyasztóknak valamilyen egységes kedvezményt ad. Hozzátette: azzal sincs semmi baj, ha a MÁV Zrt. ugyanennél a cégnél – minthogy több tízezer tonna árut fuvaroztat egy évben – más tarifát alkalmaz, mint annál, aki csak egy konténert ad fel, és közben ugyanezt a kedvezményt megadja bármely más társaságnak, ha ugyanilyen nagy mennyiségben szállíttat.

Rácz Gábor, a MÁV Cargo Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a Motim Zrt. – amellyel négy éve van szerződésük – egyike a társaság közepes nagyságú partnereinek. A Motim Zrt. évente 20-30 ezer tonna árut, főleg timföldet és műkorundot szállíttat – mondta. Megjegyezte, az igazán nagy 22 megrendelő 100 ezer és 6,5 millió tonna között szállíttat egy évben. Ezek adták Máv Cargo Zrt. tavalyi áruforgalmának nagyjából kétharmadát – közölte.

Az üzletfeleiknek adható kedvezményekről úgy nyilatkozott: az erre vonatkozó adatokat az „Árképzési Utasítás” rögzíti, amely üzleti titok. Az ilyen döntést az igazgatóság és a felügyelő bizottság hagyja jóvá, és betartását a belső ellenőrzés folyamatosan ellenőrzi – tette hozzá.

Rácz Gábor hangsúlyozta: a Gazdasági Versenyhivatal is szigorúan ellenőrzi, hogy ne tegyenek önköltség alatti árajánlatot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvezmény mértéke több tényezőtől függ. Példaként említette a szállított mennyiséget, a használt vagon típusát, illetve hogy milyen hosszú távra szóló szerződésük van az adott partnerrel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.