időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Balog: A provokációk mögött titkosszolgálati módszerek vannak

MNO
2008.09.21. 09:36

Eltérően ítélik meg a parlamenti pártok a szombaton Budapesten történteket. Balog Zoltán elmondta: egy előre szervezett provokációról van szó, melynek hátterében a titkosszolgálat állhat. A fideszes politikus és Halász Zsuzsa is kiemelték: kérték Szilvásyékat, ne szervezzenek egy napra szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetést. Horn Gábor úgy vélekedett: az látszik, hogy az „ordas indulatok” is az utcán vannak.

Balog Zoltán fideszes szakpolitikus szerint provokáció történt szombaton este. „Amit a Gyurcsány–Szilvásy–Draskovics-hármas akart, az bejött. Azt akarták, hogy hergeljék az embereket, ez bejött. Megint azzal lehet riogatni, hogy ha ők nem lennének, akkor az utcákon lenne a csőcselék” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egy előre szervezett provokációról van szó, a kérdésben most már a titkosszolgálatok szerepét is vizsgálni kellene, mert egyre inkább az látszik, hogy a provokációk mögött titkosszolgálati módszerek vannak. A képviselő szerint megint az utcákon voltak azok az emberek, akiket folyamatosan megfigyel a nemzetbiztonság, ezek csinálják a balhét. A Fidesz az első perctől kezdve figyelmeztette a kormányt, hogy ne szervezzék egymás mellé a demonstrációkat, mert ebből csak baj lehet. Nyilván ez a szocialisták politikai érdeke, hogy ne arról legyen szó, hogy miért nincs kormányzás Magyarországon, hanem arról, hogy hány kukát gyújtottak fel a tüntetők – mondta a politikus.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője szerint is durva provokáció történt, és előre megjósolhatók voltak események. „Előre borítékolni lehetett a szombati nap forgatókönyvét. Szilvásy György és emberei ismét működésbe léptek. Mi – másokkal együtt – már korábban kértük őt, hogy ne szervezzen egy napra szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetést” – mondta. A kormány csökönyösen ragaszkodott a tüntetésekhez, hogy elterelje a figyelmet az országban uralkodó tragikus helyzetről – hangsúlyozta a szóvivő. A rendőrség feltűnően tehetetlen volt. Pedig a rendőrség önmagában is meg tudná oldani a problémát, ha tisztátalan politikai szándékok nem befolyásolnák a működését – emelte ki Halász Zsuzsa.

Nyakó István szóvivő szerint volt létjogosultsága a chartás demonstrációnak. „Méltóságteljes rendezvényt tartott a Magyar Demokratikus Charta. Bízunk benne, hogy gondolataik minden honfitársunkhoz eljutnak” – hangsúlyozta a szóvivő. Az MSZP tudja, hogy a megszólalók szavát nem nyomta el az „újnyilasok” ordibálása és a Molotov-koktélok – mondta Nyakó István.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint fontos volt a tolerancia érdekében összehívott két demonstráció. „Minden olyan megmozdulás fontos és előremutató, amely arról szól, hogy nem hagyjuk magunkat, demokraták, hogy nem lehet Magyarországon bármit megcsinálni” – mondta a Magyar Demokratikus Charta és a romák demonstrációjáról. Ugyanakkor az látszik, hogy az „ordas indulatok” is az utcán vannak. A tüntetők egy jelentős része ilyenkor azért megy ki az utcára, mert „balhét akar”, nem valami mellett vagy ellen akar demonstrálni. Így „elkerülhetetlen, hogy balhé legyen” – hangsúlyozta a politikus. A liberális képviselő szerint a rendőrség szombaton jobban kezelte a helyzetet, mint a nyári homoszexuális-felvonuláson. „Bízom benne, hogy ez nem azért van, mert a politikai erők is megjelentek a mostani rendezvényen” – tette hozzá. Érdemes lenne megfontolni azt, hogy a jövőben időben és térben nem lehet-e jobban elkülöníteni az ilyen típusú rendezvényeket, anélkül hogy sérülne a gyülekezési jog. Meg kell fontolni, hogy ehhez kell-e törvényt módosítani – vetette fel Horn Gábor.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint a szélsőjobboldalt erősíti a széteső államhatalom. „A miniszterelnök ma is bebizonyította, hogy szónokolni tud, de kormányozni nem: a rendőrség ugyanis már megint nem tudta megvédeni a békés polgárokat és a fővárost. A szélsőjobbot erősíti az államhatalom szétesése, a belügyminisztérium nélküli kormány, a korrupt közélet és a gyenge miniszterelnök” – hangsúlyozta a frakcióvezető az MTI-nek elküldött közleményében. A politikus korábban azt is kiemelte, hogy a törvénysértő szélsőségeket a rendőrségnek vissza kell szorítania az utcáról.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.