Az ingatlanpanamát vizsgálja a négy VII. kerületi frakcióvezető + Képek

A négy helyi frakcióvezetőből álló grémium vizsgálja a VII. kerületi önkormányzat ingatlanelidegenítési gyakorlatát és a gazdasági bizottság ilyen irányú tevékenységét, s a képviselő-testület hétfői döntése értelmében esetlegesen javaslatot tesz a gyakorlat és a bizottság működésének megváltoztatására.

MNO
2008. 12. 15. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselő-testület rendkívüli ülését a novemberben kirobbant ingatlanbotrány miatt hívták össze. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint összesen 9 önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben.


A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak – köztük az előzetes letartóztatásban lévő Gál György (SZDSZ), a gazdasági bizottság elnöke és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke – összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, s további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontját – az önkormányzat elidegenítési gyakorlatának felülvizsgálatáról szóló javaslatot – Hunvald György (MSZP), a kerület polgármestere terjesztette elő. Mint mondta, az önkormányzat célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják meg az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésének minden pontját. Ha hibát találnak, azt javítsák ki, ha nem találnak, de új megoldások lehetőségét igen, akkor változtassanak annak érdekében, hogy erősödjön a bizalom – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, hogy a bizalom mindenkit megillet addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy arra érdemtelen.

A napirend vitájában Vattamány Zsolt, a hétfőn megalakult kerületi Fidesz-frakció elnöke kifejtette: a polgármester javaslata nem ad választ arra, hogy a jogi felelősségen túl hogyan állapítható meg az érintettek felelőssége. Szerinte a politikai alkalmasság kérdése is felvetődik, ezért ha azt nem tisztázzák, akkor mindössze "olcsó színjáték" zajlik. A politikai felelősség vizsgálatára vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot, amelyet a képviselő-testület nem támogatott.

Gerenday Ágnes (KDNP) szerint a gazdasági bizottságnak túl nagy hatalma van, a döntések egy kézbe értek. Mint mondta, korábban már szóvá tette ezt, de mindig volt olyan indok, amivel megmagyarázták. Bolesza Emőke (független) közölte, hogy nem támogatja a vizsgálóbizottságokat, ugyanis szerinte a most vizsgálódó szerv az autentikus. Kecskés Gusztáv (KDNP) a grémium felállításával kapcsolatban azt javasolta, hogy a vizsgálóbizottság a négy helyi frakcióvezetőből álljon, és egyúttal javasoljon módosítást a szervezeti és működési szabályzatban a gazdasági bizottságra vonatkozóan. A képviselő-testület ezt a felvetést támogatta.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.