Egy decemberi rendeletmódosítás miatt februártól zárás után kötelező lesz minden nap standolni az égetett szeszes italokat a vendéglátóhelyeken. A folyamatosan nyitva tartó üzletekben másnap reggel kilencig kell elkészíteni a leltárt. A készletet nem kell fajtánként, elég összesítve vezetni a pénzügyőrség által hitelesített, úgynevezett készletforgalmi nyilvántartásban. Erre a nyilvántartásra formanyomtatvány nincs, mindenki egyedileg köteles beszerezni vagy elkészíteni. Az okmánynak három részből kell állnia: nyitókészlet, beszerzett és értékesített mennyiség, zárókészlet. A pénzügyminiszteri rendelet módosítása a kormány feketegazdaság elleni intézkedéscsomagjának részét képezi. A nyilvántartás hiánya vagy hitelesítetlensége esetén mulasztási bírságot szabhatnak ki. Ennek mértéke természetes személy esetén 300 ezer forintig, társas vállalkozások esetén 600 ezer forintig terjedhet.
A Békés megyei internetes oldal információi szerint a szeszipari lobbi nyomására került a kormány ez évi adócsomagjába a napi forgalom nyilvántartásának szigorítása. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szerint ugyanis a kocsmárosok nem adóznak minden kimért feles után. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége a szigorítás visszavonására szólította fel az Országgyűlést és a terméktanácsot, ellenkező esetben bojkottot hirdetnek a szeszgyártók ellen. Egyben aláírásgyűjtést kezdtek a rendelet hatályba léptetése ellen. Szerintük értelmetlen és felesleges a jogszabály, hiszen a forgalmazás ellenőrizhető a beszerzési és értékesítési bizonylatok alapján is.
„Ez a rendelet egy hungarikum, rajtunk kívül a világ egyetlen országában sincs ilyen, és a költségeinket és az adminisztrációs terheinket növeli” – mondta a megyei portálnak Vörös Tibor, a Kereskedők és Vendéglátók Bács-Kiskun Megyei Szövetsége elnöke. A vendéglátó egységek többsége éjszakáig, hétvégeken hajnalig tart nyitva, a napi standolással pedig reggelig is eltarthat a műszak, mert égetett szeszes italokból egy közepes drinkbárban is több száz fajta van. Egy-egy koktélba ebből esetenként csak pár centet kell keverni. Ha egy üvegből csak egy centet adnak el, azt képtelenség pontosan nyilvántartani. Azt sem lehet elvárni, hogy egy pultos a munkaideje után még két órát az italok méricskélésével töltsön. A túlórát pedig a vállalkozók többsége képtelen kifizetni – jellemezte a helyzetet Vörös Tibor. A vendéglátósok szerint a vámosoknak inkább az italcsempészetet és az illegális gyártást kellene visszaszorítaniuk. A zárjegy nélküli termékek forgalmazását pedig nagyon egyszerű módszerrel meg lehetne akadályozni: el kell kérni a számlákat, és benézni a pult alá.
Saját zsebre kétféle módon dolgozhat egy alkalmazott – állítja Vörös Tibor, aki maga is gyakorló vendéglátós. Vagy a vendégnek kevesebb italt tölt a poharába, vagy a maga által behozott üvegből árul. Mindkét esetben kizárólag a tulajdonost károsítja meg, nem pedig az államot. A zárjegy nélküli alkoholt nem a vendéglátó egységekben kell keresni, hanem a bögrecsárdákban, mert épeszű vendéglős nem kockáztatja az üzlete bezárását napi pár ezer adózatlan forintért.
A vendéglátás érdekeit képviselő szakmai szövetségek szerdán délelőtt Budapesten, a Gundel étteremben jelentik be, hogy milyen formában fognak tiltakozni a rendelet hatályba léptetése ellen.
(Forrás: Beol.hu)

Kóros elmeállapotú nő akart bírót és rendőrkapitányt ölni
A hivatalokat is megfenyegette.