„Gráf József hazudott” – Budai Gyula bepereli az agrárminisztert + Videó

<p>„Gráf József hazudott az iratlopással kapcsolatban” – jelentette ki Budai Gyula. A Magosz politikusa szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy személyiségi jogi pert indít a tárcavezető ellen. Budai úgy fogalmazott: „Itt van a lehetősége a miniszter úrnak, hogy távozzon, mert teljes mértékben kicsúszott a kezéből a földbirtok-politikával kapcsolatos irányítás”. <br /><br /><strong><a href="/portal/608770" target="_blank">• Gráf vádol, Benedek rejteget</a><br /><a href="/portal/605445" target="_blank">• Pákozdi földügy – a miniszterek tudták, mit írnak alá?</a><br /><a href="/portal/604859" target="_blank">• Miniszteri aláírások a gyanús földügyben</a><br /><a href="/portal/604670" target="_blank">• Újabb állami pozíciót kapott Benedek Fülöp</a><br /><a href="/portal/600045" target="_blank">• Milyen szerepe van Gráfnak és Juhásznak a Benedek-ügyben?</a></strong></p>

MNO
2009. 01. 14. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatója törvénytelenül korlátozta egy közigazgatási határozatban az ellenőrző bizottság tagjainak iratbetekintési jogát. Budai – aki egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottságának tagja – szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte, azért korlátozták jogaikat, mert „olyan földértékesítés zajlik, amelyről nem akarják, hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen”. Arra mutatott rá, hogy az ellenőrző bizottság iratbetekintési jogát az NFA-ról szóló törvény határozza meg, ez pedig kimondja, hogy jogosultak az MNV Zrt. bármely, a NFA-ba tartozó vagyonelemének hasznosításával összefüggő iratba betekinteni. Utalt arra, hogy a december 18-án Tátrai Miklós által meghozott határozatban az iratbetekintés engedélyezését Benedek Fülöphöz, a MNV Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteséhez telepítették. Ezzel összefüggésben megjegyezte: Benedek Fülöp ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt az ügyészség vádat emelt.



Budai közölte: miután törvényben meghatározott jogosultságokat csak törvényben lehet szabályozni, ezért az említett közigazgatási határozatot megtámadja. Budai arra is kitért: Gráf József szakminiszter őt azzal vádolta meg, hogy aktákat lop ki a földalapkezelőtől, és azokat átadja a sajtónak. Közölte, hogy ennek tisztázására az ellenőrző bizottság elnökénél vizsgálatot kezdeményezett saját magával szemben, és azt kérte: hozzák nyilvánosságra azokat az iratokat, amelyekbe ő betekintett. Budai szerint ugyanis Gráf nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy ő az úgynevezett pákozdi ügy iratait kilopta. Mint mondta, azokba az iratokba ő soha nem tekintett be, arról maga is a sajtóból szerzett tudomást. Közölte: Gráf József állításai miatt személyiségi jogi pert indít a szakminiszterrel szemben.

Elmondta: úgy látja, hogy mióta 2008 januárjától az NFA az MNV Zrt.-n belül önálló igazgatóságként működik, Gráf Józsefnek semmilyen ráhatása nincs a földértékesítésekre. Budai Gyula ezzel összefüggésben utalt a szakminiszter egy korábbi nyilatkozatára, amikor Gráf József azt mondta: amennyiben az NFA-val kapcsolatos földbirtok-politikai irányítás kicsúszik a keze alól, akkor le fog mondani. „Itt van a lehetősége a miniszter úrnak, hogy távozzon, mert teljes mértékben kicsúszott a kezéből a földbirtok-politikával kapcsolatos irányítás” – fogalmazott Budai.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.