időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Összefogás lesz a fő téma a cigánypasztorációs napon

MNO
2009.05.13. 16:31

Országos cigánypasztorációs napot rendeznek szombaton Gödöllőn a Szent István Egyetem aulájában, ahol a társadalmi egység megteremtése, az összefogás szükségessége lesz a fő téma – közölte Dúl Géza, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs referense szerdán.

A mai, feszültségektől sem mentes helyzetben különösen fontos, hogy tanúságot tegyenek a részvevők a romák társadalmi integrációjának fontosságáról, illetve arról, hogy minden keresztény testvére egymásnak, s így valamennyien összetartoznak. A katolikus egyház Szent Pál évében ennek jegyében tartja meg hagyományos, országos találkozóját, amelyre eddig mintegy 950 jelentkezés érkezett – mondta.

A plébános kitért arra, hogy a találkozó mottója a Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből vett idézet: „Sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként azonban tagjai vagyunk egymásnak”. Dúl Géza rámutatott: a szentmisét Székely János püspök, az MKPK cigánypasztorációs püspökfelelőse celebrálja. Délelőtt a bemutatkozások, köszöntések után tanúságtételek hangzanak el arról, hogy Krisztus az alapja a társadalmi együttműködésnek.

A keresztények egysége feltételezi, hogy nem számít, ki milyen bőrszínű, korú, nemű vagy gondolkodású, hogy valaki romának vagy nem romának vallja magát, mert mindannyian „az Atya kedves gyermekei vagyunk” – hangsúlyozta. Délután közös imában, az ökumenizmus jegyében megszólalnak más felekezetek, közösségek képviselői is.

A Miénk a színpad! elnevezésű programban a résztvevők néhány perces bemutatókat tartanak táncjáték, dal, színpadi jelenetek kategóriákban, amelyekre összesen több mint húsz csoport jelezte részvételi szándékát – mondta a cigánypasztorációs referens lelkész. Elmondta, hogy az egész napos program keretében lehetőség nyílik kézműves és rajzfoglalkozásra, illetve sporttevékenységre is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.