időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Egy hónapon belül dönt a kormány az afganisztáni misszióról

MNO
2009.06.15. 11:37

Egy hónapon belül dönt a kormány az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátumának meghosszabbításáról – mondta a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hétfőn.

Dankó István arról is beszélt: megkezdődött a gondolkodás arról, hogy újabb magyar kiképzők induljanak 2010-2011-ben a közép-ázsiai országba. „A kormánydöntés egy hónapon belül várható. (...) Azt, hogy milyen irányú lesz a módosítás – határozott vagy határozatlan idejű –, ezt is a kormány fogja eldönteni” – mondta Dankó István a parlament külügyi bizottságának ülése után. A főosztályvezető-helyettes szerint a határozatlan idejű mandátumhosszabbítás praktikusabb lehet, mert a kiküldetés évente való meghosszabbítása felesleges kormányzati munkát okozhat.

A honvédelmi tárca illetékes kiemelte: a magyar honvédség teljes mértékben felkészült a tartományi újjáépítő csoport munkájának folytatására. A magyar PRT a tervek szerint továbbra is az északi Baglán tartományban működik majd – tette hozzá. Az MTI azon kérdésére, hogy a mandátumhosszabbítással párhuzamosan változik-e a PRT létszáma, Dankó István azt mondta: nem gondolkodnak a létszám emelésén.

A főosztályvezető-helyettes az MTI kérdésére arról is beszélt: 2010 második felében dönthet a kormány arról, hogy indulhatnak-e újabb magyar kiképző és tanácsadó katonák Afganisztánba. A magyarok ez évtől vesznek részt egy úgynevezett Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) munkájában, amelynek eredeti mandátuma augusztus végéig szól. „Most egy olyan OMLT-ben veszünk részt, ahol vezető nemzeti feladatokat látunk el, de együtt vagyunk az amerikaiakkal. Voltak tervek, hogy egy másik OMLT-be is küldünk embereket, nem feltétlenül mi üzemeltetjük az egészet, de ez még a tárgyalási szakaszban van” – mondta Dankó István.

A főosztályvezető-helyettes azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy meghallgatta őt a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága. A testület hétfői ülésén megvitatta és egyhangúlag támogatta az afganisztáni magyar katonai jelenlétről szóló beszámolót és az ehhez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A PRT munkájában jelenleg 234 katona vesz részt. A Magyar Honvédség afganisztáni tevékenysége 2009-től bővült a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban való részvétellel. A magyarok az afgán nemzeti hadsereg kiképzésében vesznek részt. Emellett a kormány döntése értelmében Magyarország egy úgynevezett különleges műveleti csoportot is küldött Afganisztánba. A 16 magyar katona mandátuma jövő év elejéig szól.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.