időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Olaszliszka: tapasztalt rendőrtől vették el a pisztolyát

Pálffy Lajos
2009.06.12. 14:58

<p>Elvették egy rendőr szolgálati fegyverét Olaszliszkán. Két járőrkocsi érkezett négy rendőrrel a borsodi településre még kedden este egy szokásos utcai csetepatét „kezelni”, amikor az intézkedés végén az egyik garázda kezébe került a fegyver. Végül némi nehézségek árán a rendőrök urrá lettek a helyzeten.</p><p><strong><a href="/portal/643045">• Támadás: elvették a rendőr fegyverét Olaszliszkán</a></strong> </p>

Telefonon érkezett kedd este fél 11 körül egy utcai verekedésről bejelentés a Sárospataki Rendőrkapitányságra. A helyszín az egyik cigányok lakta utca volt, ahol nagy hangzavar kíséretében 10-15 ember ütötte egymást. A rendőri felszólításra a verekedők némi kiabálás után hazaindultak, amikor az egyik férfi késsel a kezében visszafordult és a rendőrökre támadt – számolt be a részletekről a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség szóvivője, Martossy György az MNO-nak.

Amikor a késel hadonászó férfi bilincseléséhez hozzáláttak a rendőrök, megérkezett annak felesége és 15 éves fia három vagy négy kutyával s azonnal a rendőrökre támadtak, sőt, a kutyákat is sikerült rájuk uszítani. A támadók ott ütötték, rúgták a rendőröket, ahol érték, közben a kutyák csak tovább növelték a zűrzavart. Az állatok ellen a rendőrök gázsprayt használva védekeztek. Martossy szerint így történhetett meg, hogy a családapa az egyik rendőr mögé került és ki tudta venni tokjából annak szolgálati fegyverét. A PA-63-as szolgálati pisztolyban hét éles lőszer volt, de a támadó úgy fenyegetőzött vele, hogy nem töltötte csőre a fegyvert. Így tudták végül őt is lefújni, aminek következtében a szeméhez kapott és elejtette a pisztolyt.

Az ügyészségi szóvivő kérdésünkre beszámolt arról is, hogy a sárospataki kapitányság tapasztalt embereket küldött Olaszliszkára, a 30 év feletti, főtörzsőrmesteri vagy zászlósi rangban szolgáló, „normális testalkatú” rendőrök már többször is voltak hasonló helyzetben, de a kifújt spray, a rossz látási viszonyok és a folyamatosan a lábukra támadó kutyák olyan zűrzavaros helyzetet idéztek elő, ahol még a szolgálati fegyver elvesztése is megtörténhetett.

A rendkívülinek mondható akció végül „jó” véget ért, a támadó család megfutamodott, az erősítés bevárása után a házukból állították elő őket. A családfő hivatalos személy elleni erőszak miatt pénteken előzetes letartóztatásba került, a többiek hazamehettek. Az intézkedő rendőrök közül ketten sérültek meg a karjukon könnyebben.

Kérdésünkre, hogy a keddi esetet miért csak péntek kora délután hozták nyilvánosságra, Martossy György az eljárás menetét említette. A késő esti akció után szerdán reggel történt meg az őrizetbe vétel, csütörtökön zajlottak a kihallgatások és csak pénteken született meg a döntés a harcias családfő előzetes letartóztatásáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.