időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Bukott programra költenek százmilliókat a szocialisták?

MNO
2009.11.15. 17:44

Három év alatt több mint 180 millió forintos támogatást kap a szegedi önkormányzattól a Pólus Kft. A céget az egykori Gyurcsány-féle biopolisz fejlesztési programra hozták létre, de az uniós támogatásokra tervezett projekt elbukott.

A szegedi Fidesz szerint a szocialista városvezetés kettős finanszírozást folytat azzal, hogy pályázatírói, tanácsadói, kommunikációs és PR-tevékenységekért külső cégeknek juttat milliós összegeket. Az önkormányzat ugyanis éppen ezekre a feladatokra hozta létre 2005 decemberében a Szeged Fejlesztési Pólus Kht-t., mely két évvel később nonprofit társasággá alakult át.

„Ennek a cégnek alapvető feladata lett volna, hogy ne csak egyes programelemeket, városfejlesztési projekteket hajtson végre, hanem átfogó projektmenedzsmenttel foglalkozzon. Az önkormányzati támogatás – ami ehhez a céghez folyik évről évre – erre fel is jogosította volna és megteremtette az anyagi hátterét” – nyilatkozta a hírTV-nek a fideszes Hűvös László.

A cég megalakulásakor a többi között a Szeged Biopolisz Fejlesztési Pólus program kidolgozását vállalta. A Gyurcsány Ferenc által megálmodott egészségipari innovációs projekt azonban nem valósult meg, pedig a program bejelentésekor az akkori fejlesztési kormánybiztos Bajnai Gordon uniós pénzeket is ígért. Az ellenzéki képviselők a Pólus Kft. működőképességét is megkérdőjelezik.

„Elvégezhetné akár a pályázatírást, akár a projektmenedzsment feladatokat, a végrehajtás időszakában mégsem ez a cég szerepel, hanem külső szakértők, külső vállalkozások lépnek be a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég helyett” – mondta a hírTV-nek Juhász Gyula, fideszes önkormányzati képviselő.

Juhász szerint az elmúlt két évben több közbeszerzési eljárás eredménye meglepően gyorsan született meg, az ellenzéki képviselő az sem tartja kizártnak, hogy a külsős pályázatíró cégek a városházáról kiszivárgó információkkal segítették a pályázókat. Az ügyről a Pólus Kft. és a város szocialista alpolgármestere sem nyilatkozott.

(hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.