időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Drámai visszaesés: „gazdasági vészhelyzet” is előállhat + Videó

MNO
2009.11.26. 17:19

Újabb 13 éves csúcsot döntött a munkanélküliség, a kormány megszorításokra alapozott gazdaságpolitikája kudarcot vallott – mondta Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. <br /><br /><a href="/portal/678891"><strong>• Hol áll meg? Újabb csúcson a magyar munkanélküliség</strong></a>

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy tovább nőtt a munkanélküliség augusztus–októberben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint a ráta 10,4 százalék volt, magasabb mint a 13 éves csúcsot jelentő július–szeptemberi 10,3 százalék. Répássy Róbert közölte: Magyarország gazdasági visszaesése drámai mértékű, 7,2 százalékos, a munkanélküliség pedig folyamatosan emelkedik. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a polgári kormány 5,6 százalékos munkanélküliségi rátával adta át a kormányzást. „Most már egész Magyarország egy emberként kérdezi, hogy hány magyar embernek kell még elveszítenie a munkáját ahhoz, hogy a szocialisták végre megváltoztassák a politikájukat” – fogalmazott.

Répássy Róbert szerint a munkanélküliség 13 éves csúcsa bizonyítja, hogy a Bajnai-kormány nem kezeli, hanem tovább mélyíti az ország válságát. Kijelentette: a szocialista kormány képtelen a munkanélküliség megfékezésére. Csak úgy tud jót tenni, ha minél előbb lemond, és félreáll a változás útjából – tette hozzá. Véleménye szerint a Bajnai-kormány költségvetése tovább súlyosbítja a helyzetet, ugyanis ha a kormány által előterjesztett formában elfogadja a Ház a költségvetést, akkor jövőre „gazdasági vészhelyzet” is előállhat. Kiemelte azt is: a KSH jelentése szerint egy év alatt több mint 112 ezerrel növekedett a munkanélküliek száma. Hozzátette: a munkanélküliek 43,1 százaléka pedig több mint egy éve vesztette el az állását, még a gazdasági válság előtt.

Szollár: A növekvő munkanélküliség nem hungarikum

A kormányszóvivő szerint a növekvő munkanélküliség nem hungarikum, a gazdasági világválság miatt a világ minden országában nő a munkanélküliek száma. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a válságkezelő kormány több mindent tehet azért, hogy ennek hatását csökkentse.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.