időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hiller és Székely mindent megmond a H1N1-ről

MNO
2009.11.13. 09:00

Közös levélben tájékoztatja az iskolákat Hiller István oktatási és Székely Tamás egészségügyi miniszter arról, hogy a kormány kibővítette az új influenza elleni védőoltásban térítésmentesen részesülők körét.

Az oktatási tárca honlapján pénteken közzétett levélben emlékeztetnek arra, hogy a kormány döntése értelmében november 11-től a középfokú nevelési-oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézményekben alkalmazott dolgozók számára a magyar állam térítésmentesen biztosítja az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A/H1N1 influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 12-18 évesek között észlelték. Tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, november hónapban nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosítása érdekében kollektív oltást szerveznek.

A kampányoltás a leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy egy-egy korosztályban a lehető legnagyobb oltottságot érjük el. A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja. A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről.

Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat. A két tárca a szülői tájékoztatás megkönnyítése céljából egy rövid összeállítást is küldött a védőoltás fontosságáról. Elkészítettek egy mintaként szolgáló szülői-gondviselői beleegyező nyilatkozatot, hiszen a 18 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához szükséges a szülő, illetve a gondviselő nyilatkozata. Tizennyolc éves kor felett nem kell szülői beleegyező nyilatkozatot kérni, a fiatal maga dönt. A védőoltást életkortól függetlenül valamennyi beiskolázott tanulónak fel kell ajánlani – olvasható a levélben. A tárca vezetői kitérnek arra is, hogy a térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák, és enyhébbek, mint az influenzamegbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a közösségi oltások mielőbbi lebonyolítása.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.