Hatalmas botrány: Szekeresnek tényleg mennie kellene + Videó

A Fidesz–KDNP felszólította a honvédelmi vezetést, hogy az elkövetkező hetekben már ne hozzon személyi kinevezésekről, szervezeti változásokról szóló döntést, egy új, polgári kormányzat ugyanis „különös gonddal” fogja ezeket kivizsgálni. <br /><br /><a href="/portal/697906"><strong>• Gyarapodtak a gyanúsítottak</strong></a>

MNO
2010. 03. 01. 10:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján közölte azt is, ismételten felszólítják Szekeres Imre honvédelmi minisztert, mondjon le tárcavezetői posztjáról.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke indoklásképpen kifejtette: a Honvédelmi Minisztérium (HM) körüli maffiagyanúról, korrupciós ügyletekről szóló hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban, őrizetbe vettek két tábornokot, két ezredest, a Katonai Biztonsági Hivatal biztonsági igazgatóját pedig felfüggesztették munkaviszonyából. „A magyar történelemben ilyen botrány a Honvédelmi Minisztérium háza táján még nem volt” – fogalmazott, hozzátéve: ennek a tárcának az irányítása is kudarcot vallott. A politikus úgy vélte, nemcsak a közállapotokat rombolják tovább a HM korrupciógyanús ügyletei, hanem Magyarország biztonságát és nemzetközi megítélését a szövetségesei részéről.



Morális válság mélypontjára került a honvédelmi tárca – jelentette ki. Simicskó István szerint ilyen helyzetben nem szerencsés, ha a HM-nél „még esetlegesen azon törik a fejüket”, hogyan lehet különböző fontos beosztásokba kinevezni embereket, vagy hogyan lehet összevonni háttérintézményeket, végrehajtani szervezeti változásokat. Ezért a Fidesz–KDNP felhívja a honvédelmi vezetés figyelmét, hogy ne hozzon ilyen irányú lépéseket az elkövetkezendő néhány hétben.

A HM múlt hét szerdán közölte az MTI-vel, hogy a honvédelmi miniszter azonnal felfüggesztette hivatalukból azokat a katonákat, akik ellen vesztegetési ügyben nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség, a vezérkari főnök kezdeményezésére pedig hivatásos katonai jogviszonyuk megszüntetéséért méltatlansági eljárás indult.

A HM ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség bejelentette: vesztegetés miatt nyomoznak, amely érinti a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában és felügyelete alatt álló egyik gazdasági társaságot. A Fidesz pénteken azonnali lemondásra szólította fel Szekeres Imrét, az ellenzéki párt szerint ugyanis megdöbbentő és elképesztő mindaz, ami a tárca környékén történik. A kormány, a honvédelmi tárca és az MSZP szerint azonban nem indokolt lemondania Szekeres Imrének. A szaktárca közleménye szerint a miniszter vállalja a politikai felelősséget azért, hogy „minden erőfeszítés ellenére akadt néhány személy a szervezeten belül, akik saját érdekeiket szem előtt tartva, esküjüket semmibe véve törvénybe ütköző cselekményeket követtek el”.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.