Vesztegetéssel gyanúsítják a terézvárosi SZDSZ-es alpolgármestert

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben kedden a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte kedden a főügyészség.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/690527" target="_blank"><strong>• „Furcsa és érthetetlen” elidegenítés zajlik Terézvárosban?</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/700612" target="_blank"><strong>• Gyanúsított a volt terézvárosi szocialista alpolgármester? </strong></a>

MNO
2010. 04. 06. 13:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajor Zoltán egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítható megalapozottan – áll a nyilatkozatban. A megalapozott gyanú szerint a Budapest VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 61. földszint 2. számú ingatlant bérlő Műárt Press Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2006. év március hónapban vételi szándékot jelentett be a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata tulajdonában álló üzlethelyiségre. Az ingatlan értékesítésének folyamata 2008 januárjáig húzódott – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség keddi közleményében.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ennek során Bajor Zoltán mint alpolgármester – egy közvetítő útján – 18 millió forintot kért a kft. képviselőjétől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlannak a Műárt Press Kft. részére történő értékesítését, és így a képviselő-testületben többséget alkotó koalíció meghozza az erre vonatkozó döntést. Ezen időszak alatt Bajor Zoltán közvetítője többször felszólította a bérlő kft. képviselőjét a 18 millió forint kifizetésére – olvasható az ügyészség keddi nyilatkozatában.

Bajor Zoltán közvetítője – a VI. kerületi önkormányzat 2008. január 23-i képviselő-testületi ülése előtt – azt közölte a kft. képviselőjével, hogy a 18 millió forintnak a tulajdonosi bizottsági ülés megkezdéséig kell megérkeznie. Ebben az esetben a bizottsági ülésen, illetve az azt követő képviselő-testületi ülésen az ingatlan bérlő részére történő elidegenítése mellett szavaznak, ellenkező esetben az ingatlan elárverezése mellett döntenek. Bajor közvetítője azt is közölte a kft. képviselőjével, hogy a pénzt egy az ügyletbe bevont másik közvetítő személynek kell átadnia – véli az ügyészség.

Az ügyészség szerint ezen másik közvetítő 2008. január 23-án 14 óra körül telefonon arra kérte a kft. képviselőjét, hogy 16 óra előtt menjen el hozzá személyesen, és vigye magával a vesztegetési pénzt. A kft. képviselője időközben a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett, és a rendőrség által biztosított csapdapénzt tartalmazó táskával 2008. január 23-án 15 óra 30 perc körül megjelent a közvetítő Budapest V. kerületi irodájában, ahol a pénz átszámolása közben a rendőrség elfogta a tetten ért közvetítőt – szerepel a közleményben.

Bajor Zoltán a gyanúsításközlés ellen panasszal élt, vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.