Teljes erővel lépnek föl a korrupció ellen

A magyar kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten az Öntisztulás című, korrupcióellenes konferencián. A miniszter az AmCham Hungary rendezvényén kifejtette azt is, hogy az öntisztulást mindenkinek saját magán kell kezdeni.

MNO
2011. 04. 05. 9:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics ismertette: az Állami Számvevőszékkel hamarosan megállapodnak egy olyan együttműködésben, amelynek révén rendszeresen tapasztalatokat cserélnek majd arról, miképpen lehet még hatékonyabban fellépni a korrupció ellen.

Ezen túlmenően az idei költségvetésben többletpénzt adtak az ügyészségeknek és a bíróságoknak azért, hogy hatékonyabbak lehessenek a korrupció elleni fellépésben. Az ügyészségek most veszik fel azokat a specialistákat, akik kimondottan a korrupcióval foglalkoznak, míg a bíróságoknak azért adtak több pénzt, hogy például a sokszereplős, bonyolult, nagy jelentőségű korrupciós ügyeket gyorsabban tudják elbírálni.

A miniszter elmondta, az új büntető törvénykönyvben szigorúbb lesz a korrupcióellenes szabályozás, nagyobbak lesznek a büntetési tételei, s már dolgoznak az új, átláthatóbb viszonyokat teremtő, várhatóan jövőre hatályba lépő közbeszerzési törvényen is.

A miniszter emlékeztetett rá, mivel a közvélemény-kutatók a korrupciót nem, csak a vele kapcsolatos érzetet tudják mérni, paradox helyzet alakul ki: minél több ügy kerül a felszínre egy országban, azt annál korruptabbnak tartják az emberek.

A miniszter szerint a helyzeten leginkább szigorú szabályozással, átlátható intézményi működéssel és nemzetközi együttműködéssel lehet javítani. Kifejtette, tárcájának csak közvetett eszközei vannak, mivel hosszú vita után az ügyészséget nem rendelik alá a kormánynak az új alkotmányban sem. Ez azonban nem változtat a kormány politikai, gazdasági és társadalmi korrupcióellenes elkötelezettségén.

Minden politikus számára alapvető és elsődleges feladatnak nevezte a korrupció elleni harcot, mert az aláássa a politikai intézményrendszer stabilitását, miután mindig rész- és magánérdeket akar érvényesíteni a döntéshozatalban a közjóval, a közérdekkel szemben. Ez pedig végső soron a politikai rendszer összeomlását is hozhatja, mint például Olaszországban az első köztársaságét – fejtette ki. Felhívta a figyelmet a korrupció súlyos gazdasági károkozására is.

Kifejtette: az államigazgatásban minden korábbinál szigorúbb szabályozást és büntetési mértéket vezettek be, ennek eredményként a magyar államigazgatás ma fegyelmezettebben, tisztább felelősségi viszonyok között működik, mint kilenc hónappal ezelőtt. A miniszter elmondta, bár az üzleti élet és a közigazgatás etikája más, a párbeszéd gyümölcsöző lehet, hiszen a cél az, hogy korrupcióellenes kultúra terjedjen el az országban.

Amerikában nincs korrupciós lehetőség

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a megelőzéssel kapcsolatban kifejtette, az amerikai cégeknek és vezetőiknek börtönbüntetés terhe mellett be kell tartaniuk a korrupcióellenes törvényt, ami eredetileg a politikai korrupció megakadályozására született a Watergate-ügy után. Hozzátette, az etikus viselkedés kialakulásához idő kell, de az Egyesült Államokban ez az elmúlt harminc évben megtörtént, s ma már úgy ülnek le a cégek tárgyalni az államigazgatás képviselőivel, hogy tudják, nincs korrupciós lehetőség.

A nagykövet elmondta, Magyarországon is tapasztalható fejlődés, de a további eredményekhez kitartás és erő kell. Kifejtette: „biztos vagyok abban, hogy Orbán miniszterelnök úr és kormánya meg szeretné törni a korrupciót, s ez a legjobb, amit a magyar gazdaság érdekében tehetnek”. A nagykövet szerint tovább kell erősíteni a közbeszerzési és a korrupcióellenes törvényeket, és jelezte, hogy az Egyesült Államok szívesen segít ebben.

Havas István, az AmCham Hungary elnöke a konferencián elmondta, egy 2009-es felmérés szerint a magyar munkavállalók kevesebb mint negyven százaléka véli úgy, hogy tiszta és átlátható a cégek működése, míg a nyugati országokban ez az arány hatvan százalék. A magyarországi munkavállalók egyharmada azt is gondolja, hogy a vezetők általában nem etikusan járnak el, s kétharmada úgy véli, a korrupciós helyzet csak rosszabb lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.