Kétes feltőkésítés

A Nemzeti Nyomozó Iroda december elsejéig meghosszabbította a nyomozás határidejét az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2004 és 2010 közötti gazdálkodása miatt indult büntetőeljárásban.

BuL
2012. 09. 25. 2:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsított egyelőre nincs. Az ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly májusban tett feljelentést hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával. Vizsgálata ugyanis feltárta: a kis- és közepes vállalkozások feltőkésítésével foglalkozó állami cég többségében olyan, az MSZP és az SZDSZ holdudvarához tartozó cégeket stafírozott ki, amelyek egy része mögött offshore-tulajdonú társaságok álltak. A szerencsés feltőkésítettek között volt Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter, illetve Heller Ágnes filozófus fiának a vállalkozása is. Kóka és korábbi sógora, Lepp Gyula akkori közös cégébe, a Meditcomba 2004-ben 300 millió forintot fektetett az állami cég, majd az ugyancsak Kóka–Lepp érdekeltségű Elender jogutódjába is beszállt a tőkealap-kezelő.

Kóka ebben az időszakban, 2003 márciusától 2004 októberéig az Informatikai Vállalkozások Szövetségének az elnöke volt, később pedig gazdasági miniszterként ő látta el a tőkealap-kezelő felügyeletét.

Folytatás a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.