Strómanok a Malévban

Az eredeti szindikátusi szerződés és egy offshore céggel kötött dokumentum bizonyítja, hogy a Malév korábbi többségi magyar tulajdonosai soha nem rendelkeztek a tulajdonuk felett.

WL
2012. 01. 24. 4:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy súlyosan eladósodott és stratégia fontosságú tulajdonaitól megfosztott cég került vissza a magyar állam – amely jelenleg 95 százalékban birtokolja a légitársaságot – kezébe a Malév sikertelen 2007–2009-es privatizációját követően. A légitársaság 5 százalékos tulajdonrésze azé az orosz állami Vnyesekonombanké (VEB), melynek egyetértése nélkül semmilyen komolyabb döntést nem lehet meghozni a céget illetően. Mindez annak a sikertelen privatizációnak a következménye, melyről 2006 szeptemberében határozott az első Gyurcsány-kormány.

Az eredeti szindikátusi szerződés és egy offshore céggel kötött, vételi jogot alapító dokumentum bizonyítja, hogy a 2007-ben az Airbridge Zrt.-nek eladott Malév többségi magyar tulajdonosai, Költő Magdolna és Kiss Kálmán soha nem rendelkeztek a tulajdonuk felett, tulajdonképpen strómanok voltak.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy Borisz Abramovics volt a légitársaságot megszerző Airbridge többségi tulajdonosa is.

A Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által lefolytatott vizsgálatból kiderül, hogy a teljes privatizáció azt a célt szolgálta, hogy a Malév az Airbridge Zrt.-t kezdettől hitelező orosz állami VEB tulajdonába kerüljön.

Budai feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Olyan magas rangú vezetők is érintettek lehetnek az ügyben, mint Veres János pénzügyminiszter, Deák Péter, a vagyonkezelő vezetője és Vásárhelyi István, a Pénzügyminisztérium illetékese – értesült a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.