Tiltólistára kerülhetnek a transzzsírsavak

Nyugat-Európában már indítottak programot az egészségkárosító keksz, nápolyi fogyasztásának visszaszorítására.

BL
2012. 10. 17. 2:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítaná a kormány a magas transzzsírsav- (TFA-) tartalmú termékek forgalmazását a közeljövőben, mivel álláspontja szerint a vegyület egyes fajtái rendkívül károsak az egészségre. Egyre több kutatás támasztja ugyanis alá, hogy a mesterséges TFA-vegyületek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek – például a szívinfarktus, agyvérzés – kockázatát, valamint a keringési betegségekből származó halálozást is. A transzzsírsavak a vérben megemelik a „rossz” és csökkentik a „jó” koleszterin szintjét, ezenkívül gyulladáskeltő és érfalkárosító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható az olyan, hazánkban gyakorinak számító, a halálozási statisztikákban előkelő helyen szereplő betegségek kialakulásával, mint a daganatos megbetegedések, a hasi elhízás, a cukorbetegség, valamint az Alzheimer-kór.

Az említett súlyos egészségkárosító hatásokat előidéző mesterséges transzzsírsavak az élelmiszer-ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek, tehát a természetben nem fordulnak elő, az emberi szervezetben nem termelődnek. – Egyes hazai becslések szerint évente ezer, mások szerint 15 ezer szívhalál lenne megelőzhető, amennyiben a lakosság kevesebb transzzsírsavtartalmú terméket fogyasztana – hangsúlyozta a lapnak Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa. Mint elmondta, Angliában évente körülbelül 11 ezer szívrohamért és hétezer elkerülhető halálesetért felelősek a transzzsírok, az Egyesült Államokban pedig évi 80 ezerre becsülik a megelőzhető halálesetek számát. Martos Éva tájékoztatása szerint az iparilag előállított mesterséges transzzsírsavakat az OÉTI laboratóriumi vizsgálatai alapján elsősorban az olyan édességek tartalmazzák, mint a keksz, a nápolyi, a teasütemények, cukrászati készítmények, péksütemények, valamint a kakaós bevonómasszával készült csokoládé jellegű termékek. A korábban tapasztaltakkal ellentétben a margarinok jelentős része, elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban kaphatók már nem tartalmaznak transzzsírsavat, mivel a margaringyártók újfajta technológiára tértek át. Hasonlóan igaz ez az egyes nemzetközi gyorséttermi láncokra, valamint néhány más élelmiszer-ipari szereplőre is, amelyek önként száműzték termékeikből a mesterséges vegyületet.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.