Szigorítaná a kormány a magas transzzsírsav- (TFA-) tartalmú termékek forgalmazását a közeljövőben, mivel álláspontja szerint a vegyület egyes fajtái rendkívül károsak az egészségre. Egyre több kutatás támasztja ugyanis alá, hogy a mesterséges TFA-vegyületek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek – például a szívinfarktus, agyvérzés – kockázatát, valamint a keringési betegségekből származó halálozást is. A transzzsírsavak a vérben megemelik a „rossz” és csökkentik a „jó” koleszterin szintjét, ezenkívül gyulladáskeltő és érfalkárosító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható az olyan, hazánkban gyakorinak számító, a halálozási statisztikákban előkelő helyen szereplő betegségek kialakulásával, mint a daganatos megbetegedések, a hasi elhízás, a cukorbetegség, valamint az Alzheimer-kór.
Az említett súlyos egészségkárosító hatásokat előidéző mesterséges transzzsírsavak az élelmiszer-ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek, tehát a természetben nem fordulnak elő, az emberi szervezetben nem termelődnek. – Egyes hazai becslések szerint évente ezer, mások szerint 15 ezer szívhalál lenne megelőzhető, amennyiben a lakosság kevesebb transzzsírsavtartalmú terméket fogyasztana – hangsúlyozta a lapnak Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa. Mint elmondta, Angliában évente körülbelül 11 ezer szívrohamért és hétezer elkerülhető halálesetért felelősek a transzzsírok, az Egyesült Államokban pedig évi 80 ezerre becsülik a megelőzhető halálesetek számát. Martos Éva tájékoztatása szerint az iparilag előállított mesterséges transzzsírsavakat az OÉTI laboratóriumi vizsgálatai alapján elsősorban az olyan édességek tartalmazzák, mint a keksz, a nápolyi, a teasütemények, cukrászati készítmények, péksütemények, valamint a kakaós bevonómasszával készült csokoládé jellegű termékek. A korábban tapasztaltakkal ellentétben a margarinok jelentős része, elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban kaphatók már nem tartalmaznak transzzsírsavat, mivel a margaringyártók újfajta technológiára tértek át. Hasonlóan igaz ez az egyes nemzetközi gyorséttermi láncokra, valamint néhány más élelmiszer-ipari szereplőre is, amelyek önként száműzték termékeikből a mesterséges vegyületet.
A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.