Az ingatlanügy lejárathatja Magyarországot

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy mindent kiderítsenek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében.

TK
2013. 01. 09. 8:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kedden közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónapon belül lezárja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult nyomozást. Az ügyben a magyar államot 80 millió dollár – mai árfolyamon átszámítva mintegy 17 milliárd forint – vagyoni hátrány érte.

Szijjártó Péter a szerdai műsorban azt mondta, Oroszország az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. A két ország között rendszeresek a magas szintű egyeztetések, és a közeljövőben újabb magas szintű találkozóra kerül sor – közölte.

Déli Áramlat

Arról is beszélt, hogy hatalmas előrelépés várható az ország energiabiztonságának megteremtésében, hiszen a Déli Áramlat földgázvezeték építése megkezdődött, a magyarországi szakasz építésének előkészületei jól állnak. Emellett 2014–2015-re elkészül az a vezeték, amely a magyar és a szlovák vezetékrendszert köti össze, továbbá remélhetőleg hamarosan lezárulnak a tárgyalások arról, hogy „az a hatalmas gáztározó-kapacitás, az a gáztározórendszer, amely Magyarország alatt van”, magyar nemzeti tulajdonba kerül.

Albánia

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavasszal Budapesten ülésezik a magyar–albán gazdasági vegyes bizottság. Óriási lehetőségek rejlenek a magyar–albán kereskedelmi kapcsolatokban, ezek még nagymértékben kihasználatlanok – mutatott rá. Kifejtette, jelenleg mintegy 50 millió euró a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, de ezt szinte teljes egészében a magyar export teszi ki. Albánia fontos kereskedelmi partnere lehet Magyarországnak, „az ehhez szükséges politikai bizalom” megvan a két ország között – mondta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.