Újabb feljelentés nyugdíjügyben

Csaknem másfél milliárd forintos kár érhette két ingatlanalap befektetőit – köztük az államot is.

Magyar Nemzet
2013. 04. 22. 2:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gyanús ingatlanbefektetéseket tárt fel a Kehi magánnyugdíjpénztárak ügyében indított vizsgálata – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a napokban zárult ellenőrzések során kiderült, hogy hét kassza attól a MAG Ingatlanbefektetési Alaptól, illetve a NAP Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolt befektetési jegyeket, amelyek alapkezelési tevékenységét 2011 augusztusáig a Macrogamma Zrt. látta el. A Kehi vizsgálata feltárta, hogy a Macrogamma tisztségviselői nem a MAG, illetve a NAP javára vásároltak kedvező árú ingatlanokat.

Azok kizárólag az értékesítési láncolatba iktatott – saját érdekeltségi körükbe tartozó és árfelhajtó szerepet betöltő – offshore-hátterű cégeknek termeltek indokolatlan bevételt. A gyanút az is erősíti, hogy a Thompson & White cég és a Macrogamma között szervezeti és személyi összefonódásokra bukkantak az ellenőrök.

A Fidesz szerint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát, és bizonytalan volt a nyugdíjrendszer. Ezt Hoppál Péter mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: most biztonságban van az emberek nyugdíja. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője korábban közölte, a kabinet azon dolgozik, hogy azokat se érje hátrány, akik korábban csak az állami nyugdíjrendszerbe fizettek, s nem voltak magán-nyugdíjpénztári tagok. Az Országgyűlés nemrégiben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében az állami nyugdíjrendszerben elindulnak az egyéni számlák, amelyekre az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is.

(Szilágyi Richárd)

Részletek a hétfői Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.