Csaknem félmilliárd lehet a MÁV kára

Három MÁV-ügylet miatt tett büntetőfeljelentést a Legfőbb Ügyészségen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

2013. 05. 21. 3:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Motorvonat-beszerzésekről és egy szerelőcsarnokban végzett munkálatokról szólnak azok a szerződések, amelyek miatt a Kehi feljelentést tett. A hivatal által vizsgált motorvonat-beszerzések közül az elsőt 2005 augusztusában kötötte meg a MÁV a Stadler AG nevű svájci céggel 60 darab motorvonat vásárlására. A szerződéskötést közbeszerzési eljárás előzte meg, azt a svájci vállalkozás a 4,96 millió eurós vonatonkénti árral nyerte meg. A MÁV hitelből finanszírozta a szerelvényeket, azokat részletekben fizette meg. A szerződés úgy szólt, a MÁV a vonatok üzembe helyezési engedélyeinek beszerzését követően fizet. A Kehi vizsgálata megállapította, a MÁV vezetése nem törődött a szerződés ezen előírásával, és többször az engedélyek megszerzése előtt fizetett. Mivel a vételárat banki hitelből fizette, a korábbi hitellehívás miatt megnőtt a futamidő, ami 85 millió forint pluszkamatköltséget jelentett a vasúttársaságnak.

A hivatal vizsgálata rámutatott: a feleslegesen kifizetett kamat elkerülhető lett volna, ha a MÁV betartja a szerződés szabályait.

(Horváth Csaba László)

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.