Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Pintér: Elhárult a hazánkra leselkedő veszély

A belügyminiszter bizottsági meghallgatásán azt mondta, még teljes kialakulása előtt elhárítottak minden, hazánkra leselkedő nemzetbiztonsági veszélyt.

NT
2013. 05. 24. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter közölte: a tárcát érintő szervezeti átalakítások lényegében az idén befejeződnek, és a jövőben teljes egészében a gyakorlati munkára fordítják a figyelmet. Beszámolt arról is, hogy idén kísérleti, majd jövőre általános üzemmódban is elindul az egységes 112-es segélyhívószám, továbbá digitalizálják az ügyeket. A tervek szerint a digitális rendszert már ősztől használni tudják, amely a korábbi ügyek gyorsabb felderítését segíti majd.

A miniszter szerint az átalakítások nyomán a tárcához tartozó szervek, titkosszolgálatok gyorsabban reagálnak és hatékonyabban működnek, mint korábban. Példaként említette, hogy a Készenléti Rendőrségnek 2012-ben 14 százalékkal több intézkedése volt, mint egy évvel korábban. Több előállítás és elfogás történt, a tettenérések száma pedig 107 százalékkal emelkedett.

Pintér azt is elmondta, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat tavaly összesen 664 megbízhatósági ellenőrzést végzett. Ezek nyomán 116-an kaptak fegyelmi fenyítést, 8 ember pedig nem ment át a vizsgálaton. Őket elbocsátották a testülettől.

A belügyminiszter ismételten felhívta a figyelmet az illegális migráció problémájára. Ismertetése szerint jelenleg több mint hatezer illegális bevándorló számára nyújt menedéket Magyarország. A szállások mostanra megteltek, újakat kell nyitni – mondta Pintér, ismét a bizottság és a pártok segítséget kérve a probléma jogszabályok módosítása útján történő megoldására.

Harangozó Tamás szocialista képviselő a nemzetbiztonsági ellenőrzés átalakítását kifogásolta, továbbá a Készenléti Rendőrség tevékenységét kritizálta. Úgy fogalmazott, hosszú távon semmilyen eredményei nincsenek annak, hogy a rendőrök megszállják és „végigverik” a várost. A szocialista politikus szerint ez csak a pénzbehajtást, az emberek megfélemlítését szolgálja.

Harangozó ezen kijelentésein több kormánypárti politikus is felháborodott, és Pintér is visszautasította a vádakat. A belügyminiszter kifejtette, hogy a rendőrök a szabályszegés esetén a törvények alapján járnak el és szabnak ki bírságot, amelynek nincs köze a rendőrség költségvetéséhez, az a kincstárba folyik be.

Kiemelte továbbá, hogy bizottsági meghallgatására készülve megkérdezték az önkormányzatokat, az iskolákat, a szülői munkaközösségeket, valamint az állampolgárok körében is felmérést végeztek a rendőrség tevékenységének megítéléséről. Az állampolgárok csaknem 50 százaléka jónak vagy kiválónak ítélte meg a rendőrök munkáját, mindössze 6 százalék volt az elégedetlenek aránya.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés átalakításával kapcsolatos félelmekre a miniszter elmondta: az előzetes C típusú átvilágítás helyett a beosztás betöltése közben, vagyis amikor „a korrupciós kísértés megérinti” az illetőt, indokoltabb az ellenőrzés. Pintér kiemelte: elképzelhető, hogy valakit soha nem ellenőriznek majd, ha viszont valaki gyanúba keveredik, lehetőség lesz akár többször is – évente maximum kétszer – ellenőrzés alá vetni. Pintér úgy véli, a nemzetbiztonsági ellenőrzés átalakítása vissza fogja szorítani a korrupciót.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke Magyarország terrorfenyegetettségéről érdeklődött. Hasonlóan Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő, aki azt mondta, az általa olvasott szakértői vélemények nem igazolják, hogy Magyarországon fennállna a terrorcselekmény veszélye, és ezért inkább másra kellene költeni azt a 13 milliárd forintot, amelyből a Terrorelhárítási Központ gazdálkodik.

Pintér Sándor erre reagálva azt mondta, hogy a mai világban mindig, mindenhol van terrorfenyegetettség. Az, hogy milyen szinten, az a védekezéstől függ. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a belügyi szervek felderítő munkája nyomán hazánkban is vannak olyan emberek, akik Magyarországon terrorcselekmény elkövetésén gondolkodnak.

Mindezek mellett a belügyminiszter meghallgatásán több kérdést kapott a trafik- és a szerencsejátékügy vizsgálatával kapcsolatban. Harangozónak azonban mindkét ügyet érintően olyan további kérdései is voltak, amelyek államtitkot érinthetnek, ezért javaslatára, a bizottság beleegyezésével zárt ajtók mögött folytatódott a nemzetbiztonsági bizottság ülése.

A bizottsági ülést követően Harangozó újságíróknak azt mondta: sem a trafikok koncessziójával, sem a szerencsejáték-piac átalakításával kapcsolatos ügyben nem kapott megnyugtató tájékoztatást. Mint kiemelte: a szerencsejátékügyben tavaly született jelentés jelenleg is aktív képviselőkkel kapcsolatban fogalmaz meg olyan súlyos vádakat, amelyek miatt további vizsgálatokra van szükség.

Lezárult az izsáki rendőri intézkedés közben történt haláleset kapcsán indított vizsgálat – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.