időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Az unión múlik a balatoni közbiztonság

BL
2013.07.04. 11:20

Forrásra vár a balatoni, kiemeltnek számító, de költségvetési normatívában nem részesülő közbiztonsági program.

Jamrik Péter utalt arra: ez a testület hangolja össze a Balatonnál a közbiztonságért ténykedő szervezetek (például katasztrófavédelem, vízi rendőrök, polgárőrök, vízi mentők, meteorológiai szolgálat) munkájának feltételeit biztosító programokat, ennek alapján készült el a Balaton idei közbiztonság-fejlesztési programja is. Az elmúlt években már történtek jelentős fejlesztések, de szükség lenne további lépésekre – tette hozzá.

Közlése szerint a program idei ütemének tervezett költségvetése 40 millió forint, ennek biztosítására az adna lehetőséget, ha az uniós eljárások miatt eddig kötelezővé tett költségvetési zárolást a kormány feloldaná. Erről a közeljövőben várható döntés, így megkezdődött a támogatási szerződés előkészítése. Ha nem sikerül ezen a módon pénzhez jutni, más források után kell nézni – mondta a testület elnöke.

Hangsúlyozta, a vízi rendőrök és vízi mentők munkája jelenleg is biztosítva van, de a cél, hogy több működőképes hajóval, korszerű eszközökkel tudják ellátni a szolgálatot, valamint a szükséges működési költségekre, szezon jellegű dologi kiadásokra is elegendő forrás álljon rendelkezésre.

Az idei tervek között szerepel hajófelújítás, korszerű navigációs eszközök beszerzése, informatikai és meteorológiai fejlesztés, több diáktolmács alkalmazása, bűnmegelőzési centrumok működtetése, többnyelvű tájékoztató kiadványok megjelentetése, mobil rendészeti és panaszfelvételi helyek kialakítása. E forrásból növelnék az elsősegélynyújtó helyek számát, és finanszíroznák a polgárőrségek működéséhez szükséges üzemanyag-támogatást.

A hosszú távú tervek között szerepel – a Rupert mellé – további két sürgősségi mentőhajó beszerzése, ezáltal a jelenlegi 17-18 perc helyett 10 percen belül segítséghez juthatna bárki a tavon vagy a part mentén. Egy ilyen hajó beszerzése és felszerelése mintegy százmillió forintba kerülne. A távlati tervek közt szerepel a Balaton mintegy 250 millió forintba kerülő, teljes körű medervizsgálata, valamint mederregiszterének elkészítése is.

A testület elnöke szerint ez utóbbira a mederben lévő nagyobb tárgyak, betontömbök, víz alatt sodródó elsüllyedt csónakok, stégek maradványainak feltérképezése és eltávolítása érdekében lenne szükség. Mint mondta, sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy tél után bicikli és hűtőszekrény is előkerül a víz alól, nem beszélve elsodródott, megrongálódott stégekről. Hozzátette: az országos területi átlaghoz képest a Balatonban elenyésző számban találtak lőszert vagy bombát, a jelenség általában extrém alacsony vízszintnél fordul elő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.