Hibák sora a tábornokperben?

A katonai ügyész a felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás indítását kezdeményezte.

2014. 01. 18. 6:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perbeszédekkel folytatódott másodfokon a tábornokper a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt tegnap. A táblabíróságon nem jelent meg Fapál László másodrendű vádlott, a Honvédelmi Minisztérium (HM) volt államtitkára, mert épp az általa kedvezményesen megvásárolt szolgálati lakás ügyében indított hűtlen kezelési eljáráson kellett megjelennie a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Mint ismert, ez ügyben a szocialista Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter az elsőrendű vádlott, mert az ügyészség szerint Fapál a közreműködésével jogtalanul vásárolta meg a szolgálati ingatlanát a valós ár töredékéért. Az ügyész tegnap Juhászra és Fapálra is börtönbüntetést kért.

A tábornokperben csak tanúként szerepelt az MSZP-s Juhász Ferenc, mert az egyik vádlott beismerő vallomásában meggyanúsította azzal, hogy egy viszkisdobozban Fapál Lászlótól kenőpénzt vett át több millió forint értékben. A tegnapi tárgyaláson a fellebbviteli katonai főügyészség képviselője épp azt kifogásolta, hogy ezt a vallomást figyelmen kívül hagyta az első fokon felmentő ítéletet hozó kaposvári bíróság. Mint mondta: korrupciós cselekmények esetében nagyon ritka a direkt terhelő vallomás, mivel az aktív (pénzt adó) és a passzív (pénzt elfogadó) oldal is a bűncselekmény tagadásában érdekelt.

Az ügyész elismerte, a katonai ügyészség eljárásjogi hibát követett el, amikor O. János volt dandártábornoknak – aki a már említett vallomást tette – azt ígérte, felmentést kap a tárgyalásról, ha magasabb rangú személyekről szolgál információkkal a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban. Hozzátette azonban: a vádhatóság ezt később elismerte, és O. János már a védők jelenlétében erősítette meg, sőt, egészítette ki a terhelő vallomását.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.