Gyanúsított Gyurcsány volt bizalmasa

Az egykori MSZP-s hatvani polgármestert kihallgatták a milliárdos beruházás ügyében.

Munkatársunktól
2014. 02. 15. 5:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc egykori önkormányzati tanácsadója a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, amit a nyomozó hatóság megküldött a Heves Megyei Főügyészségnek. Utóbbi a büntetőügyet áttette a Gyöngyösi Járási Ügyészséghez, amely elbírálja a panaszt. A rendőrség nem kívánta kommentálni a Magyar Nemzet értesüléseit.

Az ügyben a Fidesz hatvani szervezete még 2010. szeptember 10-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután bűncselekményre utaló jeleket talált a helyi szennyvízhálózat bővítésével kapcsolatban. A beruházásról azt lehet tudni, hogy az akkori MSZP-s vezetésű hatvani önkormányzat még a 2002 és 2006 közötti ciklusban írt ki közbeszerzési eljárást Óhatvan, Kis- és Nagygombos városrészek és Lőrinci szennyvízhálózatának bővítése, s az elvégzendő munkákhoz kapcsolódó összes terv elkészítésére. A munkát az Erro 96 Kft. nettó 1,744 milliárd forintért vállalta. A felek a szerződés aláírását követően még ugyanaznap módosították a vállalkozói díj összetételét, amely a közbeszerzést is befolyásolhatta. Így a vállalkozónak lehetősége nyílt arra, hogy a többletmunkát a tartalékkeret terhére felszámolhassa, a pótmunkát pedig a vállalkozói díjon felül finanszírozza az önkormányzat. A vállalkozói szerződést többször módosították a felek, így az eredeti díj még negyedmilliárd forinttal növekedett, amely több, mint a vállalkozói díj 10 százaléka. A pótmunkák szükségességét a beruházáson vezetett építési napló igazolhatta volna, de ilyen nem készült, és a vállalkozó nem rendelkezett az adott beruházásra vonatkozó konkrét, a jótállási időszak végéig terjedő felelősségbiztosítással.

Gondok adódtak abból is, hogy bár a cég kötelezettséget vállalt a közterületek csatornázás utáni helyreállítására, de a teljesítés csak részben történt meg.

Részletek a szombati Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.