Szándékos zavarkeltés a Simon-ügyben

Kocsis Máté szerint a kampány és a közélet mélypontja, hogy Mesterházy Attila nem hajlandó válaszolni a saját volt helyettesével összefüggő kérdésekre.

Pilhál Tamás-Swendt Pál
2014. 03. 27. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté emlékeztetett: tavaly év végén Mesterházy is megszavazta azt az LMP-s törvényjavaslatot, amely alapján most a bizottság őt beidézte; a szocialista frakcióból egyedül Simon Gábor nem szavazta meg a javaslatot. Tehát „Mesterházy Attila egy általa is megszavazott törvényt készül most nem betartani” – fogalmazott a kormánypárti politikus. Kocsis Máté lenyűgözőnek nevezte, hogy Mesterházy Attila nem válaszol a neki föltett kérdésekre, de még azt is meg kívánja mondani, mivel foglalkozhat a nemzetbiztonsági bizottság. Hozzátette: ha az ügy nem a kampányban kerül elő, az eljárás ugyanaz lenne, mint most, azonban az MSZP elnöke heteken keresztül a mentelmi bizottság ülésére sem ment el. Úgy vélte, Mesterházy egyszerűen nem vállalja a felelősséget.

Eközben a Népszava tegnap azt állította „egy, az ügyet jól ismerő forrásra” hivatkozva, hogy Simon Gábornak nem volt sem hamis, sem igazi bissau-guineai útlevele. Azt ugyan elismerték, hogy a MagNet Bankban nyitott Simon-számla létezik, ám annak megnyitásához az MSZP-közeli lap szerint nem mutattak be útlevelet, amikor a számlatulajdonos adatait az ügyfél lakásán ellenőrizték a bank alkalmazottai.

Ezzel szemben a MagNet Bank illetékese lapunknak nyilatkozva cáfolta a Népszava információját, és kiemelte, igenis bissau-guineai útlevelek segítségével nyitottak náluk kilenc számlát. Az illetékes – Simon nevét nem említve – hangsúlyozta: a kilenc számlanyitás egyikénél a pénzintézet munkatársa az ügyfél otthonában megtekintette a kérelmező úti okmányát, és az irat sorszámát is följegyezte, mielőtt aláírták a számlanyitáshoz szükséges dokumentumokat. A bank illetékese azt is közölte: a többi, a pénzintézetnél ilyen irattal nyitott számla esetében is így jártak el, és ezeknek az útleveleknek a tulajdonosait, valamint a dokumentumok sorszámát is azonosították. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: a folyamatban lévő nyomozásra is tekintettel az ügyben megjelent sajtóhíreket nem kívánják értékelni.

A Népszava tegnap azzal is menteni próbálta Simont, mivel információik szerint az osztrák számlán lévő 240 millió forint „nem a sajátja, adót sem kell utána fizetnie, tehát adót sem tudott vele csalni”. Névtelen forrásra hivatkozva azt állították: „egyre nehezebben magyarázható” Simon Gábor előzetes letartóztatása, mivel „minden egyes gyanúsítás jogi alapja külön-külön is erősen megkérdőjelezhető”. Majd közölték: „Lapunk eddigi vizsgálódásai alapján egyébként legalább egy esetben nem zárható ki, hogy jelenlegi fideszes parlamenti képviselőnek van bissau-guineai útlevele.”

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.