időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Ötletparádé nélküli MSZP-t ígér Tóbiás

MNO
2014.07.19. 13:01

A szocialisták új elnöke Ferenc pápához hasonlította pártját, de nem maradhatott el a Fidesz kritikája sem.

Tóbiás József a SYMA-csarnokban tartott rendezvény sajtónyilvános részén felszólalva hangsúlyozta, már ellenzékben azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék az országot.

Az MSZP példamutatásával a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás értékeit kívánja képviselni – fejtette ki, hozzátéve: egy erős baloldali párt és nem egy „szivárványkoalíció” létrehozására kapott mandátumot. A szélkakas politikája ugyanis csak rombol – mondta az új pártelnök, aki hirtelen kanyarok és „ötletparádé” nélküli pártvezetést ígért.

Közölte, céljuk egy erős Magyarország megteremtése, mindig is ez volt, a jövőben is ezért kívánnak tenni. Tóbiás József kijelentette, hogy jelen pillanatban a legfontosabb politikai céljuk az elmúlt négy évben jószerével megszűnt jog- és létbiztonság megteremtése, az egyenlőségen alapuló tömegdemokrácia.

Olyan Magyarországot építenek – mondta –, ahol minden ember azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik. Hozzátette: „a Fidesz uralma után” újdonságként fog hatni a jogegyenlőség megteremtése.

Tóbiás József szerint nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül, mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz. Azért akarják az egyenlőséget, mert erős Magyarországot akarnak – fejtette ki.

A politikus a megfogalmazott célok érdekében új társadalmi szerződés létrehozását ajánlotta Magyarország polgárainak. Elmondása alapján ez a szerződés az egyenlőség eszményéből fakad, része a szabadság, a hazafiság, valamint a szolidaritás, és így szolgálhatja az ország felemelkedését, a szegénység visszaszorítását. Hozzátette: a szerződés tartalmának részleteit a következő két évben az állampolgárok maguk formálhatják.

Az MSZP új vezetője beszédében hivatkozott Ferenc pápára, aki szerinte – hasonlóan a szocialista párthoz – bátran és nyíltan küzd a szegénység, a szolidaritás hiánya, a megkülönböztetés ellen.

Az ellenzéki politikus beszédében kitért a Fideszre is, amely párt szerinte csak saját magát szeretné erősnek tudni, míg az országot gyengének kívánja, mert „azt könnyű uralni”.

Tóbiás József beszélt arról is, hogy nyugodtan, méltósággal kívánnak politizálni, és vissza kívánják adni választóiknak a „patrióta hitet”. Ez azt jelenti, hogy „helyünk van a nemzetben” – mondta, majd kiemelte: „nem dohánytrafikokra aggatott cégérektől lesz nemzeti az ország, hanem a közös országépítő munkánk nyomán leszünk büszke, európai nép”. Tóbiás József hangsúlyozta továbbá, hogy az erős Magyarországért az egyenlőség eszményéből kiinduló tömegdemokráciát kell építeniük. „Ez a mi munkánk; és nem is kevés” – zárta beszédét József Attila sorait idézve.

Tóbiás József beszéde kezdetén megkérte a résztvevőket, hogy énekeljék el a Himnuszt.

A kongresszuson bejelentették azt is, hogy 266 szavazattal, csaknem 94 százalékos többséggel elnökhelyettessé választották Gőgös Zoltán agrárpolitikust, valamint 267 szavazattal, 93,68 százalékos aránnyal Botka Lászlót választották az országos választmány elnökévé.

Az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsát mától Legény Zsolt vezeti, aki Molnár László ellenében nyerte el a tisztséget. A testületet eddig Steiner Pál vezette. Az országos etikai és egyeztető bizottság elnöke Bárándy Gergely, kihívója Steiner Pál volt.

 

Megválasztotta az MSZP három alelnökét a párt rendkívüli tisztújító kongresszusa szombaton Budapesten. Alelnök lett Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Márton Roland, székesfehérvári MSZP-elnök és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Lukács Zoltán az érvényesen leadott szavazatok 59,24 százalékát, Márton Roland az 56,25 százalékát, míg Ujhelyi István a 71,62 százalékát kapta meg. A posztért indult még Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke és Kovács László volt uniós biztos. Eddig két alelnöke volt a pártnak, Horváth Csaba és Gúr Nándor.

Változás történt a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság élén, az eddigi elnököt, Tukacs István országgyűlési képviselőt Szücs Gábor választmányi elnökhelyettes váltotta.

A szocialista pártnak össze kell zárnia, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és ez az MSZP – mondta Mesterházy Attila leköszönő elnök a párt tisztújító kongresszusának zárt ülésének kezdetén az MSZP honlapjának beszámolója szerint. Mesterházy Attila, az országos elnökség beszámolóját röviden ismertetve kiemelte, hogy minden támogatást megad az MSZP új vezetésének, mert ez a baloldal, ez Magyarország érdeke. A volt elnök az Mszp.hu tudósítása alapján őszinte, tisztességes, baloldali emberként jellemezte várhatóan megválasztandó utódját, Tóbiás Józsefet.

Az elmúlt években nemcsak a választásokat vesztettük el, hanem kicsit önmagunkat is – ezt már Botka László mondta a párt országos választmányának összefoglalóját ismertetve. A tisztségében várhatóan megerősítést kapó politikus a párt honlapja szerint hangsúlyozta: az MSZP-nek újra el kell hitetnie az emberekkel, hogy az emberek életének jobbá tételéért dolgozik. Botka László úgy fogalmazott: Továbbra is van egy közös álmunk: egy Orbán utáni, egyenlőbb, igazabb és szabadabb Magyarországról.

Gőgös Zoltán a kongresszusnak a budapesti SYMA-csarnokban rendezett tanácskozására érkezve újságíróknak úgy fogalmazott, ahogy a falusi gyereket is először arra tanítják meg, hogy mindenkinek előre köszönni kell, úgy most az MSZP mottójának is ennek kell lennie: „Mindenkinek előre köszönni!”.

Kiemelte, annyira senki nem lehet optimista, hogy az új pártvezetéstől csodát várjon az őszi önkormányzati választáson, ahol ettől függetlenül az MSZP-vel szembeni minimum elvárásnak a jelenlegi pozíciók megtartását nevezte.

A szocialista politikus szerint a siker eléréséhez legalább egy évre lesz szüksége a pártnak, ahhoz „nem az irodában kell ülni, hanem ki kell menni az emberekhez”.

Gőgös Zoltán hangsúlyozta, a vidéki lakosságnak a foglalkoztatás növelése adhat reményt, ennek érdekében pedig „vissza kellene venni a 70-es évek programjait”. Ez azt jelenti, hogy vidéken nemcsak mezőgazdaságból lehet megélni, hanem például „varrodából, lakatosüzemből, műanyagablak-gyártásból, építőiparból, fuvarozásból” – fejtette ki a volt vidékfejlesztési államtitkár, majd megjegyezte: azt remélik, hogy a vidéki lakosság „átvészeli” a következő négy évet és utána egy új baloldali kormánnyal közösen új jövő építésébe kezdhetnek.

Az MSZP elnökhelyettesi pozíciójára egyedüliként jelölt Gőgös Zoltán jó jelnek nevezte a párt vezető tisztségeire jelentkezők magas számát, mivel szerinte az azt mutatja, hogy „mindenki dolgozni akar”.

„Azt tudták, hogy a hármas metrót is meg kell újítani?” – kérdezett vissza Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke a pártja megújításának szükségességét firtató kérdésekre, majd elsietett.

Gúr Nándor, az MSZP egyik jelenlegi alelnöke, akit nem jelöltek újra tisztségére, ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, bár vannak korrigálandó kérdések, pártjának alapvetően a megkezdett munkát kell folytatnia.

A sajtóinformációk szerint az MSZP alelnöki posztjára pályázó Kovács László azt mondta, reményei szerint a kongresszus személyi döntéseivel jelzi, hogy az MSZP elkötelezett olyan változtatás mellett, amelyek az „Orbán-rendszerrel” szemben biztosítják a szociáldemokrata értékek érvényesülését.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP-nek feltételezhetően olyan új vezetése lesz, amely kész megállapodni más szereplőkkel az őszi önkormányzati választási siker érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.