időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Áder levélben köszöntötte a 90 éves Szabad Györgyöt

MNO
2014.08.04. 12:15

Levélben köszöntötte Szabad Györgyöt 90. születésnapja alkalmából Áder János köztársasági elnök hétfőn.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is olvasható levelében az államfő méltatta az egykori politikus, történész, az 1990 és 1994 közötti Országgyűlés elnökének egyetemi tanári és politikusi tevékenységét. „Az ország széles nyilvánossága 1989-ben, a rendszerváltást előkészítő kerekasztal-tárgyalásokon ismerhetett meg mint a demokratikus átalakulás előkészítésének egyik legfelkészültebb, legkövetkezetesebb politikusát” – írta Áder János, felidézve azt is, hogy korábban a tudományos élet, a történészszakma és egyetemi hallgatók generációi tanulhattak Szabad Györgytől Kölcseyről, Kossuthról, Deákról, Wesselényiről, a reformkorról. „Arról a múltról, amely mértéket szabott a magyarságnak hazaszeretetből, felelős gondolkodásból, közéleti tisztességből” – fogalmazott köszöntő levelében az államfő.

Szabad György házelnöki tevékenységét méltatva hozzátette, Szabad György a szellem és az erkölcs erejével összekötötte a nemzet függetlenségéért, modernizációjáért folytatott harcának korszakait. „Tőled tanultuk meg, hogy a diktatúra lebontása nem egy nagyszerű pillanat lehetősége, hanem a magyar történelem által megkövetelt feladat” – írta Áder János, aki köszönetet mondott Szabad Györgynek azért, amit Kossuth szellemi hagyományainak folytatójaként a magyar demokráciáért tett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.