Heisler András értesült a sikkasztásról?

Heisler András tagadta, hogy tudott volna arról, hogy évente kétszázmillió tűnt el a beléptetési rendszeren keresztül.

Győr Ágnes
2014. 11. 15. 5:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levél szerint a körülbelül kétszázmilliós éves hiányra ugyanis rámutatott az a jelentés, amely a BZSH-Mazsihisz gazdasági átvilágítása nyomán készült el idén márciusban. Megkerestük az ügyben Heisler Andrást, aki tagadta, hogy tudott volna arról, hogy évente kétszázmillió tűnt el a beléptetési rendszeren keresztül.

– Ha lett volna ilyen, akkor azonnal léptünk volna. Ilyen számítást azonban sem az átvilágítás, sem a számvizsgáló bizottsági jelentés, sem a Mazsihisz ügyvezetője nem jelzett. Jó kapus árnyékra nem vetődik – fogalmazott Heisler.

A BZSH ügyvezető igazgatója által a közgyűlés tagjainak elküldött levélből ugyanakkor egészen más kép rajzolódik ki. Schwezoff emlékeztette a címzetteket arra a különös helyzetre, hogy bár az átvilágítás több mint húszmillió forintjába került a hitközségnek – és mind a BZSH, mind a Mazsihisz vonatkozásában súlyos szabálytalanságokat tárt fel –, megállapításaival a Mazsihisz vezetősége a BZSH ügyvezető igazgatójának többszöri jelzése ellenére sem kezdett semmit. Ráadásul Zoltai Gusztávnak, a BZSH és a Mazsihisz akkori ügyvezető igazgatójának áprilisi lemondása után titkosították a vizsgálatról készült több mint 250 oldalas jelentést.

Schwezoff levélben rámutatott arra is, hogy az általa benyújtott stratégiai és marketingterv tartalmazza a visszaélések megszüntetését, s azt a BZSH elöljárósága egyhangúlag elfogadta.

Annak ellenére szavazták meg, hogy a Mazsihisz vezetősége nyomást gyakorolt rájuk. A dokumentum szerint egy október 3-i elöljárósági ülésen készült hangfelvétel alapján Heisler András például egyenesen casus bellinek nevezte az egybegyűlteknek a tervezet elfogadását, és azzal fenyegetőzött, hogy a médiához fordul.

Ismert, Schwezoff Dávid október 31-én tett feljelentést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. A BZSH által kiadott közleményben a szervezet hangsúlyozta, remélik, a nyomozás is hozzásegíti a BZSH-t, hogy tiszta, átlátható gazdálkodásával a budapesti zsidóság vallási szervezeteként jobban koncentrálhasson a hitélet gyakorlására. A BZSH a híradások szerint ugyanazon a napon bontotta fel a szerződését a Vadas Vera által vezetett, a zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft.-vel.

Schwezoff lépései nagy felháborodást váltottak ki a Mazsihisz vezetőinek körében. Heisler az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy az egyetlen helyes lépés Schwezoff számára, ha visszavonja a feljelentést, majd távozik posztjáról. Elismerte ugyanakkor, „elképzelhető, hogy a feljelentésben valós adatok szerepelnek”.

A BZSH és a Mazsihisz között egyre jobban kiéleződő ellentétek egyik kritikus pontja a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amelynek felújítására 2,7 milliárd forintot szán a kormány. Schwezoff Dávid szerint a zsinagóga felújításának ügyében nem a Mazsihisznek, hanem a BZSH-nak kellene tárgyalnia a kormánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.