Csak a tíz centi vastag jég biztonságos

Tilos jégre menni éjszaka, a kikötők területén, járművel vagy rossz látási viszonyok között.

HZS
2014. 12. 30. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verb István vízi közlekedési osztályvezető elmondta, hogy a Balaton térségében éjszaka mínusz 10-15 fokig is lehűl a levegő, és napközben sem melegszik fel mínusz 5 fok fölé, ami kedvez a jegesedésnek. A jogszabály szerint akkor lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ehhez legalább tíz centiméter vastagságú jég kell. Ahhoz, hogy a Balatont ilyen vastag jég borítsa, vagyis beálljon a jég a tavon, két hétig tartó hasonló időjárásra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint egy hét múlva enyhülni fog az idő – tette hozzá.

Tilos jégre menni éjszaka, a kikötők területén, járművel vagy rossz látási viszonyok között. Verb István tájékoztatása szerint a vízi rendészet járőrei elsősorban figyelmeztetnek, segítenek, és csak súlyosabb szabálysértés esetén tesznek feljelentést, illetve szabnak ki ötezer és ötvenezer forint közötti helyszíni bírságot.

A sajtótájékoztatón azt kérték, hogy egyedül senki ne menjen a jégre, ne távolodjon el messzire a parttól, és legyen nála mobiltelefon. Segítséget a 112-es telefonszámon vagy a balatoni vízi rendészet 1817-es ingyenes segélyhívó számán lehet kérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.