Derékba töri a vas villanyoszlopokat a jég

Tízezrek vannak még mindig áram nélkül, óriásiak a károk; az ország számos pontja megközelíthetetlen, életveszélyes most az erdőket látogatni.

VZ
2014. 12. 02. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén – mondta Kossa György, a helyi operatív törzs vezetője Pilisszentkereszten.

A tűzoltó dandártábornok azt mondta: Pest megyében 22 településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az ónos eső következtében 2-3 centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.

Ugyancsak üzemzavarról számolt be az ÉMÁSZ Nyrt., amely az elosztóhálózatok meghibásodásáról tájékoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, valamint Pest megye területén; itt szintén megfeszített erővel dolgoznak a hibák elhárításán a katasztrófavédelemmel vállvetve, azonban sok esetben a helyszínek megközelítése is nehézségekbe ütközik.

A Mavir szerint a főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet; a cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa–Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa–Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt. A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. Ehhez kapcsolódott az a hír, hogy hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-s autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok – tette hozzá.

Eddig 49 esetben távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tűzoltók a hétfő este kezdődött ónos esőzés miatt Nógrádban. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint; a katasztrófavédelem szerint Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Nógrád megyei utak csúszásmentesítésén jelenleg hat-hat sószóró autó dolgozik a salgótarjáni és a balassagyarmati térségekben – tette hozzá.

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötőúton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen – tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t.

Életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. Itt helyenként 5-8 centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek, valamint Pilisszentlászló térségében. Kiemelték: a Pilisi Parkerdő munkatársai hétfő éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak járhatóvá tételén. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatal fát a földig nyomott le a jég súlya. A balesetveszély miatt a budai turistautakat az erdészek már hétfőn lezárták.

A fővárosban is drámai a helyzet, a XII. kerületet sújtja leginkább az ítéletidő. Este Pokorni Zoltán polgármester az Inforádiónak azt mondta: „a hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában” – írta le a helyzetet. A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt; a BKK teljes közlekedési körképet adott ki, számos járata rövidített útvonalon közlekedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.