Drágább lesz az élet Szegeden

Drágul többek közt a tömegközlekedés, a gyermekétkeztetés, a kéményseprés ára is.

HZS
2014. 12. 19. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi közgyűlés pénteken úgy döntött, hogy az előre megvásárolt vonaljegyek ára 310 forintra nő, a havi bérlet 7000 forintra drágul, a tanuló- és nyugdíjas bérletekért pedig 4000 forintot kell fizetni február 1-jétől.
Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester hangsúlyozta, a közösségi közlekedés állami támogatása évről évre alacsonyabb, a díjemelésekre azért van szükség, hogy a többletköltségek ne kizárólag az önkormányzat költségvetését terheljék.

A gyermekétkeztetés díja hat százalékkal növekszik – az előterjesztés indoklása szerint a felhasznált nyersanyagokra vonatkozó előírások változása, a hús, a zöldségek, a gyümölcs, a tej és a tejtermékek mennyiségének emelése miatt. Az önkormányzat 13 200 gyermek étkezését biztosítja, közülük 2200-an ingyenesen, 3300-an féláron jutnak a szolgáltatáshoz. A kéményseprés díja a 2015-től kötelező új feladatok költségével emelkedik, az ingatlanok legnagyobb részénél mintegy 20 százalékkal. A csaknem 4200 szociális bérlakás díja jövőre 4,5 százalékkal nő Szegeden.

A közgyűlés döntött a legdrágább – óránként 480 forintos díjú – parkolási zóna jelentős kiterjesztéséről is. Nagy Sándor közölte, a zónahatárok átalakítására forgalomszervezési okokból van szükség: a belváros szélén már reggel sem lehet szabad parkolóhelyet találni.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője a vita során úgy fogalmazott, a szocialista városvezetés súlyos megszorító csomagot ad „ajándékba” a szegedi embereknek. A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy több esetben a leginkább rászoruló társadalmi csoportokat, az időseket és a gyermekes családokat akarja megsarcolni a baloldali koalíció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.