Felemás gazdálkodás a Műegyetemen

A pénzügyi stabilitás ellenére nem volt teljesen rendben az egyetem gazdálkodása.

Csókás Adrienn
2014. 12. 11. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiányosságokat tárt fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdálkodásában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A 2009 és 2012 közti időszakot vizsgáló, idén lefolytatott ellenőrzés többek között a személyi juttatásokkal, a működési bevételekkel és a vagyonkimutatással kapcsolatban állapított meg hibákat. Kiderült például, hogy 2011-ben két alkalommal is figyelmen kívül hagyták a jutalmazásokra vonatkozó jogszabályi értékhatárt, és összesen 5,6 millió forint jutalmat fizetett ki az egyetem szabálytalanul.

A rendszeres juttatások számfejtését több esetben nem támasztották alá munkaidő-elszámolással (például jelenléti ívvel), és az új munkatársak felvétele nem mindig álláspályázat kiírásával történt. Emellett nem volt elég hatékony a belső ellenőrzés, azzal pedig államháztartási törvényt sértett a BME, hogy nem kincstári számlán, hanem egy kereskedelmi banknál vezetett gyűjtőszámlán szedte be a hallgatói költségtérítéseket.

A hibák mellett számos pozitívumot is kiemel a számvevőszék, rámutat például arra, hogy a BME sem likviditási hitelt, sem támogatási kölcsönt nem vett fel, és növelni tudta bevételeit. Rögzítik, hogy a BME vagyona 33,5 milliárdról 41,1 milliárdra nőtt annak ellenére, hogy a vizsgált időszakban másfél milliárd forinttal csökkent az állami támogatás, és 2,8 milliárd forint zárolás is érintette az intézményt. Ezzel együtt még tízmilliárd értékű beruházásra és hétmilliárdos felújításra is futotta, aminek köszönhetően az épületek harmada megújult. Jelezte az ÁSZ azt is, hogy a normatív támogatások felhasználásával nem volt gond, és a forrásokkal megfelelően számoltak el.

Az ÁSZ megállapításaira reagálva Péceli Gábor rektor kiemelte: a feltárt hibák összességében nem veszélyeztetik az egyetem gazdálkodását, olyan mulasztást pedig nem találtak az ellenőrök, amelyek egyetemi vagyonvesztést eredményeztek volna. Péceli szerint az, hogy egy hiba „több esetben” előfordult, még nem árulkodik súlyos és rendszeres hiányosságokról, a személyi juttatásoknál feltárt 5,6 milliós tétel például elenyésző, tekintve, hogy a BME évente mintegy 15 milliárd forintos személyi kifizetést bonyolít le. A rektor többek közt visszautasította a vagyongazdálkodás szabályszerűségét kétségbe vonó megállapításokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.