Feszültségek az MSZP-ben a leépítések miatt

A Magyar Nemzet szocialista forrásai szerint nem teljesen egyértelmű a Tóbiás József vezette elnökség koncepciója.

Katona Mariann
2014. 12. 31. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rövid ideig szünetel az MSZP mellett dolgozókat érintő leépítés, de sokan várhatóan a következő év elején már nem dolgoznak majd a pártnak – tudta meg lapunk. A Magyar Nemzet még az önkormányzati választás előtt számolt be arról, hogy az októberi voksolás után Tóbiás József pártelnök elbocsátásokra készül: az MSZP frakciója mellett dolgozók és a párt alkalmazásában állók jó részét elküldhetik. Úgy tudjuk, hogy a körülbelül száz alkalmazott száma a leépítések végeztével negyven-ötvenre csökkenhet. Az elbocsátásokat egyébként – az Index.hu szerint – Tóbiás is megerősítette már egy korábbi háttérbeszélgetésen.

Információink szerint többektől már az elmúlt időszakban megváltak. Az intézkedés érintette például a rendezvényszervezőket, de még olyan alkalmazottnak is felmondtak, aki több mint húsz éve az MSZP-nek dolgozott a postázóban. Úgy tudjuk, hogy rövid időre most felfüggesztették a leépítést, azoknak, akiknek az idei év végén járt volna le a szerződésük, egy hónappal meghosszabbították. Információink szerint arra kell ugyanakkor számítaniuk, hogy január végén várhatóan már nem kapnak új megbízatást. Forrásaink szerint nehezen indokolható a lépés a költségcsökkentéssel, hiszen volt olyan munkatárs, aki bruttó százezer forintot keresett, mindössze ennyit „takarít meg” rajta a párt. Többen is úgy vélték, hogy nem egyértelmű a koncepció, nem látják a pártvezetés által követni kívánt irányt.

Úgy tudjuk, párton belül is komoly feszültségeket okoz, hogy számos munkatárs elveszítette vagy elveszítheti munkáját, ezzel pedig akár a megélhetését is. Ráadásul voltak, akik nehezményezték azt is, hogy a döntést nem a pártelnök közli az érintettekkel, hanem a pártigazgatóra vagy a hivatalvezetői posztot kapott Gőgös Zoltán elnökhelyettes lányára hárul ez a feladat.

A szocialista pártról köztudott, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az MSZP több mint kétmilliárd forint adósságot kénytelen törleszteni, a hiteleket főként Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején, 2010-ben vették fel. Emellett már a párt Jókai utcai székházát is árulják, vagy pedig bérbe adnák. Az ingatlan működtetése ugyanis havi 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár harmadát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.