Fokozott megterhelést jelent az év végi hajrá

Az év utolsó hónapja a legtöbb foglalkoztatási ágazatban kiemelt pszichoszociális kockázatot jelent a munkavállalóknak.

Szalai Laura
2014. 12. 13. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott stressznek vannak kitéve a munkavállalók az év utolsó hónapjában. Ilyenkor a munkahelyen tapasztalt általános kellemetlenségek – például a túlzott elvárások, a nem megfelelő munkafeltételek és a személyi konfliktusok – mellett még nagyobb leterheltséget okoz a karácsonyi vásárlási láz, az évzárás és az ezzel járó szoros határidők tömkelege. A brit munkavédelmi hivatal friss felmérése szerint a munkahelyi stressz leginkább az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat érinti.

A téli és az ünnepi időszak alatt ugyanis jóval több baleset történik az év más hónapjaiban tapasztalthoz képest, ezért az orvosoknak, a nővéreknek, a szociális munkásoknak, az ápolóknak és az idősgondozóknak ilyenkor jelentős munkaterhelés-növekedéssel kell megbirkózniuk, amely komoly pszichés terheléssel jár.

Hasonló problémáktól szenvednek az oktatásban dolgozók is. Az általános iskoláktól kezdve a középiskolákon át az egyetemekig a december mindig a félév közeledtét jelenti. Dolgozatok, feleltetések, vizsgák, értekezletek és beszámolók érik egymást, ami nemcsak a diákoknak, de az oktatóknak is nagyon stresszes időszakot jelent.

Nincsenek jobb helyzetben az adminisztratív vagy ügyfélszolgálati feladatokat ellátó munkavállalók sem. Az év végi céges zárások, nagyobb volumenű kiszállítások és teljesítések miatt ilyenkor szinte menetrendszerű túlórázásokra kényszerülnek a dolgozók. Ezzel párhuzamosan a pihenőidő csökkenése automatikusan magasabb stressz-szintet eredményez. A karácsonyi és szilveszteri időszak a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozóknak is nagyon megterhelő. A megnövekedett forgalom, a meghosszabbított nyitva tartások, a türelmetlenebb vevők és ügyfelek okozta feszültségek nagyon nagy fizikai és pszichés terhelést rónak az értékesítésben dolgozó munkavállalókra.

Balogh Katalin, az Európai Munkavédelmi Ügynökség nemzeti fókuszpontjának vezetője elmondta, a munkahelyi stressz legjobban a nőket viseli meg, hiszen a legnagyobb arányban ők dolgoznak az érintett területeken. Emellett az ünnepi készülődéssel kapcsolatos családi teendők is rájuk hárulnak.

Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság főigazgató-helyettese hozzátette, a munkahelyi stressz jellemző módon a nagyobb, 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál érzékelhető leginkább. – A munkavállalók biztonsága és a stressz megfelelő kezelése nemcsak a munkáltató törvényi kötelessége, de egyben alapvető érdeke is – jegyezte meg a szakember.

Magyarországon több mint négymillió munkavállaló dolgozik. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka rendszeresen és gyakran találkozik stresszel a munkahelyén, miközben tízből négy munkavállaló úgy véli, ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója. A jelenség a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős, és szakértők szerint évente mintegy 440 milliárd forintnyi gazdasági kárt okoz.

A negatív tendenciák ellensúlyozása érdekében az ügynökség kétéves kampányt indított, amely az Európai Unió 28 tagállamában, így Magyarországon is a vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.