Harcostársat kap januárban Goodfriend

Januárban Magyarországra érkezik az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bell – közölte Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség.

2014. 12. 27. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan január 15-én érkezik Budapestre Colleen Bradley Bell, az új amerikai nagykövet – értesült a Hír TV. Kérdés, a Barack Obama elnök újraválasztási kampányához jelentős összeggel hozzájáruló tévés producer misszióvezetői tevékenysége változtat-e bármit az Egyesült Államok kevéssé baráti politikáján. Továbbá kérdés az is, mennyire vonul háttérbe a politikai csatározásból André Goodfriend. Az ideiglenes amerikai ügyvivő diplomáciai mentességének felfüggesztését – a legfőbb ügyész kezdeményezésére – kedden levélben kérte az Egyesült Államok külügyminisztériumától Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint mindkét félnek az az érdeke, hogy az állítólagos korrupciós ügy tisztázódjon.

– Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a nyitott kérdést minél előbb le tudjuk zárni, én azt gondolom, hogy ha a független magyar bíróság előtt lehetőség lesz erre az eljárásra, akkor ennek a nyitott kérdésnek a lezárásához közelebb juthatunk, ott ugyanis világossá fog válni, hogy valóban vannak-e olyan bizonyítékok, amelyek alapján magyar kormányzati tisztségviselők korrupcióban vettek részt – mondta Szijjártó a Duna Híradónak. A miniszter megerősítette, a kormány nem készül André Goodfriend kiutasítására. Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktató nemzetközi jogász – más jogászokkal egybehangzóan – a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, Washingtonban várhatóan nem mondanak le Goodfriend diplomáciai mentességéről, így meg kell szüntetni a büntetőeljárást.

Mint ismert, Goodfriendet Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke jelentette fel rágalmazás miatt. Az ügyvivő ugyanis előzőleg két lapinterjúban is arra célzott, hogy Vida Ildikó személyesen érintett korrupciós bűncselekményben, ezért tiltották ki az Egyesült Államokból. Az ügyvivő azonban a magyar kormány többszöri kérésére sem volt hajlandó eddig bizonyítékokat átadni, illetve azt állította, azok a magyar kormány rendelkezésére állnak.

Érdekesség, hogy karácsonykor a Magyar Narancs portáljára felkerült egy korábbi, Goodfrienddel készült interjú, amelyben az amerikai diplomata arról beszélt, bővülhet az Egyesült Államokból kitiltott hatfős kör. (Vida Ildikó mellett öt másik, eddig ismeretlen magyar állampolgár is a listán szerepel.) Orbán Viktor a köztévé Az este című műsorának karácsony előtt adott interjújában elmondta: az amerikaiak titkosszolgálati eszközökkel akarnak befolyást szerezni Magyarországon, a korrupciós vád csak fedősztori. Valójában arról van szó, az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.