Javult a magyarok nyelvtudása

Még mindig sereghajtók vagyunk az unióban. A diplomások egyharmada beszél több idegen nyelven.

Csókás Adrienn
2014. 12. 23. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta közismert, hogy idegennyelv-tudás terén sereghajtók vagyunk az Európai Unióban (EU). Ha a tagállamok versenyében rosszul is állunk, önmagunkhoz képest jelentős előrelépésre hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közzétett tanulmánya. A lakosság életminőségét, életkörülményeit leíró, úgynevezett jólléti mutatók szerint összeállított felmérés szerint ugyanis öt év alatt 12 százalékkal emelkedett az idegen nyelveket beszélők aránya Magyarországon. Míg 2006-ban csak a lakosság 25 százaléka ismert anyanyelvén kívül legalább még egy nyelvet, 2011-ben már 37 százalék számolt be ugyanerről.

Összehasonlításképp: az Európai Unióban a lakosság kétharmada beszél „külföldiül”, és a környező országok többsége is sokkal jobban áll nálunk: a cseheknél 69, az osztrákoknál 78 százalékos az idegen nyelvet beszélők aránya, míg Szlovákiában 85, Szlovéniában 92 százalék. Magyarország lemaradása jelentős, ám előrelépés, hogy a javulás minden korosztályban fellelhető. A 34 év alatti fiatalok között már minden második ember tud valamilyen nyelven, míg az 55–64 éves korosztályban csak minden ötödik, de ez utóbbi szám is öt százalékkal jobb a korábban mértnél, vagyis megállapítható, hogy az idősebbek közül is mind többen hajlandók képezni magukat. Változatosak az eredmények az iskolai végzettség tekintetében is: a legfeljebb általános iskolát végzettek mindössze 7,9 százaléka tud megszólalni a magyaron kívül más nyelven, a középfokú végzettségűek körében ez az arány 28,3, a diplomások körében pedig 82 százalék, sőt a felsőfokú végzettségűek egyharmada kettő vagy több idegen nyelven is beszél.

A nyelvtudás anyagi hasznot is hajt, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületétől úgy tudjuk, átlagosan havi 40 ezer forinttal kereshetnek jobban a munkavállalók, ha tudnak más nyelven. A KSH beszámol arról is, hogy Magyarországon a lakosság 32 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, szemben a 37 százalékos uniós átlaggal. Az EU célkitűzése az, hogy 2020-ra meglegyen a 40 százalék. Ettől messze vagyunk, ám felzárkózásunk látványos: 2000 és 2013 között több mint kétszeresére növeltük a diplomások arányát. Érdekesség, hogy egyre jobban nyílik az olló a nők javára: míg egy évtizede csak két százalékkal vezettek a nők, ma már 11 százalékkal több a diplomás nő, mint a diplomás férfi, s a nők körében alacsonyabb az iskolából kimaradók aránya is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.