Kisebb lehet az államháztartási hiány a vártnál

2014-ben az éves uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,9 százalékánál is kedvezőbb lehet.

MNO
2014. 12. 23. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető elmondta: az idei költségvetési folyamatok kedvezően alakultak, az egyenleget jelentősen befolyásolja a vártnál nagyobb gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, valamint a netes pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel. Kifejtette, a kormány az idei évre várt 3,2 százalékos növekedés, a csökkenő adósságráta és 2,9 százalékos hiány után 2015-re – konzervatív becsléssel – 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti, 75,4 százalékos év végi GDP-arányos államadóssággal számol.

Varga már a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban is megemlítette, hogy a tervezettnél alacsonyabb, GDP-arányosan 2,6-2,7 százalék lehet az idén az államháztartás hiánya.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: az idei évre tervezett adósságkezelés – devizakötvény-visszavásárlás, önkormányzatoktól átvállalt hitelek előtörlesztése, csökkentett forintkibocsátás – sikeres volt, ezért az már bizonyos, hogy az alaptörvényben foglalt adósságcsökkentés minden kétséget kizáróan teljesíthető lesz. Az európai uniós módszertan szerinti úgynevezett maastrichti rátát az államháztartási egyenlegen és a gazdasági növekedésen túl a forint árfolyamának mozgása is érdemben befolyásolja, mely az utóbbi napokban – főként az Oroszországgal kapcsolatos események hatására – igen hektikus volt.

Az államadósság csökkentése érdekében a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt időszakban: a költségvetés hiányát 2011 óta 3 százalék alatt tartja, a stabilitásorientált gazdaságpolitika következtében sikerült csökkenteni az adósságfinanszírozási költségeket.

Varga Mihály kiemelte: az intézkedések megkérdőjelezhetetlen eredménye, hogy Magyarországgal szemben 2013 júniusában megszűnt az uniós túlzottdeficit-eljárás, az adósságráta pedig 2010 vége és 2013 vége között 3,6 százalékponttal csökkent, 80,9-ről 77,3 százalékra. Ebben az időszakban az Európai Unió 28 tagországa közül Magyarországon kívül mindössze kettő tagállam tudta csökkenteni az adósságrátáját – áll a tárca közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.