Lázár János: Távolodom a kormányfői ambícióktól

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Indexnek adott interjújában kendőzetlenül beszél luxusról és személyes politikai ambíciókról.

MNO
2014. 12. 03. 21:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lakást egy kereskedelmi banktól vásároltuk, és az eladót illeti annak a joga, hogy nyilvánosságra hozza vagy a nyilvánosságtól megtagadja – felelte Lázár János az Index azon kérdésére, hogy mennyit fizetett a lakásért. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként úgy véli, a bank őt semmilyen kedvezményben nem részesítette, piaci áron juthatott hozzá a budai ingatlanhoz. A hírekben szereplő 70 millió forintos vételár, mint mondja, „nem áll messze a valóságtól”.

Hogy honnan volt rá pénze, így fogalmaz: – A vagyonnyilatkozataimban szereplő megtakarítás és hitelfelvétel mellett családi összefogásra, gazdálkodó szüleim támogatására is szükség volt a lakás megvásárlásához, és még januárban is fogok olyan vagyonnyilatkozatot tenni, ami ezt érinteni fogja.

Lázár azt is aláhúzza, hogy gyerekei – akiknek a javára 10 éve takarékoskodik – vagyonnyilatkozatait is mindig leadta a törvényben előírtaknak megfelelően.

Arról, hogy egyes vagyonelemek családtagokra történő átírása alkalmas lehet nagyobb vagyonok eltitkolására is, azt mondja, az egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozata félig nyilvános, vagyonosodási vizsgálat esetén bele lehet tekinteni.

Hogy szereti a luxust, erre a felvetésre azt mondja, „ez messze van attól, és nem is szeretem”. Úgy látja, ha ma van Magyarországon egy 30-40 éves ember, aki anyagilag független és sikeres, az sokak számára irritáló, ettől ő még a munkáját lelkiismeretesen végzi, és hét alkalommal elnyerte a választói bizalmát is. „De az én személyem vonzza a bajt” – jellemzi összefoglalóan a rázúduló kritikákat.

Az Indexnek adott interjúban azt is elmondja, „az ember követ el hibákat”, erre példának korábbi Audi-bérlési ügyét hozza.

Hogy a Fidesz népszerűségcsökkenésében szerepet játszik-e a politikai vezető réteg életszínvonala, arra Lázár János azt mondja, akkor fair ez a megközelítés, ha az egész politikai osztályt vizsgáljuk. Mindenesetre feldobott labdának tartja, hogy párton kívüli vagy belüli meccseket így kell lejátszani. A kérdésre válaszolva azért elmondja, lehet szempont az említett elem is a népszerűségvesztésben. Ha viszont a Fidesz korrupt politikai mozgalom volna, nem nyerte volna el négy év kormányzás után újra a választók bizalmát.

Kategorikusan kijelenti, ő senkinek sem strómanja, aminek egyik feltétele, hogy anyagilag független legyen.

Személyes ambícióiról szólva úgy vélekedik: minél közelebbről látja a miniszterelnök munkáját, annál távolabb kerül attól, hogy ő maga ilyen babérokra törjön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.