Luxusautóval ingyen karácsonyfáért

Nemrég érdekes fotó érkezett szerkesztőségünkbe: a kép Józsefvárosban készült, ahol az önkormányzat számos juttatással segíti a rászorulókat.

MNO
2014. 12. 18. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fényképet az MNO egy olvasója készítette, aki arra lett figyelmes, hogy ketten az önkormányzattól szociális alapon, ingyenesen kapott karácsonyfát egy nagy értékű luxusautó csomagtartójában helyezik el. Olvasónknak szöget ütött a fejébe, hogyan lehetséges, hogy a rászorultsági alapon osztogatott karácsonyfát olyanok kapják meg, akik – legalábbis az autó alapján – feltételezhetően luxuskörülmények között élnek.

Megkerestük az önkormányzatot, hogy milyen feltételekkel lehet „szociális” karácsonyfához jutni; itt elmondták, hogy karácsonyfát az kaphat ingyenesen az önkormányzattól, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül (ezen a jogcímen kapnak a legtöbben), aki rendszeres szociális segélyben vagy házi segítségnyújtásban részesül, esetleg átmeneti otthonban vagy krízislakásban él; valamint az olyan idős emberek, akik kapcsolatban állnak a Családsegítő Központtal.

Egyébként azt, hogy valaki valóban rászorul-e az ingyenes karácsonyfára, az önkormányzatnak nincs módja a helyszínen ellenőrizni – mondták el kérdésünkre; ha az ügyfél behozza a megfelelő igazolásokat, hogy részesül a fenti támogatási formák valamelyikében, akkor megkapja a fenyőfát az önkormányzattól.

Azaz jelen pillanatban semmilyen eszköz nincs a helyhatóságok kezében abban az esetben, ha valaki például hamis papírokkal, vagy más módon igazolja azt, hogy rászoruló, közben a tágabb környezete számára egyértelmű, hogy luxuskörülmények között él – „terepjáróval jár a segélyért”, ahogy a megkérdezett illetékes mondta; erre lehet jó példa a fent bemutatott karácsonyfa-ügy, már ha a fényképen szereplő személyek valóban a saját részükre szerezték meg az ingyen fát.

Amit viszont az önkormányzat részéről is jeleztek, reményeik szerint a szociális rendszer jövő évre tervezett átalakítása megszünteti majd ezeket a vadhajtásokat, és „véget vet a segélyekkel való visszaélés időszakának Magyarországon”. Mivel a legtöbb fenti támogatás elbírálása és megítélése önkormányzati hatáskörbe kerül, így nem csak az ezekkel a juttatásokkal való visszaélést szorítják vissza, hanem például – ha igaz volt a történet – az ilyen karácsonyfa-ügyeknek is véget vethetnek egyszer és mindenkorra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.