Még nincs vége a havazásnak

Nyolc megyére hétfőre is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható erős hófúvások miatt. Az ország délnyugati részén néhány helyen már harminc centiméter hó hullott.

DA
2014. 12. 28. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt már csak néhány olyan útszakasz volt a fővárosban, ahol még nem kezdődött meg a síkosságmentesítés. A főutak jól járhatók, délután már sok helyen megszáradt az útburkolat. A Fővárosi Közterület-felügyelet folyamatos kapcsolatban áll a meteorológiai szolgálattal, s a hóeltakarításra éjjel-nappal 90 munkatársuk áll készenlétben. „A meteorológiai előrejelzésnek megfelelően a hegyvidéki részen 3, a síkvidéki részeken 0,5, maximum 1 centiméter hó hullott. Éjszaka 54 géppel dolgoztunk, majd hajnaltól további 30 géppel, tehát 84-gyel. Az előrejelzés szerint további havazás várható, erre is felkészültünk” – mondta Nagy László, az FKF műszaki vezérigazgató-helyettese.

Baranyában hajnalban kezdett havazni. Az időjárás-előrejelzés szerint várhatóan éjfélig folyamatosan esik. A hóréteg vastagsága akár a 20-25 centit is elérheti. Pécsett jelenleg 3-4, a Mecsek magasabban fekvő részein 5-6 centiméter a hótakaró. Az utak mindenütt járhatók.

Vasárnap délelőtt Csongrád megyét is elérte a havazás. Szegeden néhány óra alatt közel 10 centiméter hó esett, a hókotrók délelőtt óta folyamatosan járják az utakat. „Az előrejelzések alapján körülbelül 8-12 centiméter hóra számítunk, ez az éjféli órákig fog leesni, intenzitása valószínűleg az éjjeli órákban alábbhagy teljesen. Jelenleg nyolc nagy közúttakarító gép dolgozik kint, illetve a kerékpárutakra, járdákra kisgépek mentek” – fogalmazott Sugár László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. diszpécsere.

Folyamatosan havazik a Dunántúl nagy részén. Több autópálya burkolata sónedves és latyakos, ráadásul az erős szél is nehezíti a közlekedést. A kamionok forgalomkorlátozását közben feloldották a barcsi határátkelőnél Horvátország felé, az autósokat viszont csak úgy engedik át, ha van náluk hólánc. „A havazásban érintett térségekben több száz munkagépünk folyamatos rotációban végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy munkagépünknek a fordulóköre körülbelül kettő-négy óra, ennyi idő alatt 30-80 kilométer utcaszakaszt tudunk megtakarítani. Intenzív havazás esetén ennyi idő alatt újra havasak lehetnek az útszakaszok, ezért gyakorlatilag nem elég egyszer kimennünk egy-egy területre, hanem a nap folyamán akár többször is” – nyilatkozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A havazás miatt vasárnap délutánig országszerte 23 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat. „Jellemzően kisebb koccanásos esetek voltak, de voltak olyan helyszínek, ahol árokba csúsztak gépjárművek, illetve helyenként el is akadtak, amelyhez a tűzoltók segítéségét kérték” – közölte Hajdu Márton, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédők arra kérnek mindenkit, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az autót felkészítették a télre. A szokásosnál több üzemanyagot tankoljanak, és feltöltött mobiltelefont, hóláncot, pokrócot, kéziszerszámokat is vigyenek magukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.